Felmérés: már nem félnek a vírustól a magyarok

Felmérés: már nem félnek a vírustól a magyarok

Márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt - derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített.

Jelentősen pozitívabban ítélik meg a vírus helyzetét a megkérdezettek. Ugyanis csupán a válaszadók 58 százaléka tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma – holott a hazai és a nemzetközi szakmai vélemények egyaránt biztosra veszik a vírus visszatérését. A megkérdezettek 25 százaléka gondolja azt, hogy meg fog fertőzödni. 

A járvány enyhülésével a félelem áttevődött a gazdasági válságra. Az emberek többsége már az elhúzódó gazdasági recessziótól fél a legjobban. az emberek 25 százalékának anyagi helyzetét némiképp rosszul (de nem drámaian) érintené, ha a második hullám miatt újra különböző korlátozásokat vezetnének be, 20 százalékuk viszont nagyon súlyos helyzetbe kerülne. 

A Publicus felmérése szerint a legkevésbé a Fidesz szavazótáborát viselné meg egy második hullám, a legjobban pedig a Jobbikét, illetve a Momentumét.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet enyhülésével növekedett a kormánnyal szembeni bizalmatlanság is. A válaszadók 49 százaléka úgy gondolja, hogy a kabinet nincs a helyzet magaslatán a koronavírus-veszély kezelésében, miközben ez az arány márciusban még 41 százalék volt. Közel 60 százalék ráadásul úgy gondolja, hogy a kabinet a járványra hivatkozva bevezetett rendkívüli jogrendet arra használta, hogy amit nem sikerült eddig különböző ügyekben véghez vinnie, azt most megtegye.