Pulai András: 75 százalék feletti részvétel a választáson az ellenzék győzelmét eredményezheti

Pulai András: 75 százalék feletti részvétel a választáson az ellenzék győzelmét eredményezheti

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint a helyi és az országos kutatások is azt mutatják, hogy 70 százalék felett lehet a részvétel majd április 3-án. Azonban mint jelezte, nem mindegy, hogy hol realizálódik ez a 72-75 százalékos részvétel.

Szerintem a 75 százalék feletti részvételi arány az ellenzéknek kedvezhet, sőt már a 72 százalék is elég lehet nekik a győzelemhez

- mondta az Alfahírnek Pulai András politológus.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint a helyi és az országos kutatások is azt mutatják, hogy 70 százalék felett lehet a részvétel majd április 3-án. Azonban mint jelezte, nem mindegy, hogy hol realizálódik ez a 72-75 százalékos részvétel.

2018-ban főleg a kistelepüléseken volt a vártnál magasabb arány, míg a nagyobb településeken átlagos eredmények születtek

- idézte fel.

Ugyanakkor az ellenzék négy éve szintén a magas részvételben látta a győzelem esélyét, de az akkori 70,22 százalékos részvétel végül az újabb fideszes kétharmadot eredményezte. Erre mondta Pulai András, hogy a 72 százalék feletti arány az, ami a mostani egységes ellenzék sikerét jelentheti.

Ennek oka lehet, hogy 70 százaléknál a Fidesz lényegében mindenkit elvitt szavazni, és 72 százaléknál már az ellenzéki mozgósítás az, ami bekapcsol

- tette hozzá.

A legtöbb elemzés most azt mutatja, hogy mindkét tábor, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért is szinte azonos támogatottságot élvez. A mérések alapján mindössze három százalékpont a különbség a Fidesz javára, azaz hibahatáron belül van a két politikai formáció. Pulai András szerint annyira közel van egymáshoz a két csoport, hogy jelen pillanatban nem lehet megjósolni az eredményt.

Az, hogy hibahatáron belül vezet a Fidesz, az azt jelenti, hogy elviekben nyerhet, mivel az ellenzéknek három százalékpont fölötti eredmény szükséges a győzelemhez

- közölte Pulai András.

A magas részvételi arány a politológus szerint a kisebb politikai formációknak lehet probléma, sőt az is lehet, hogy éppen ezért el sem érik az öt százalékos parlamenti küszöböt.

A „kicsiknek” nem lenne jó a magas részvétel. Nekik ugyan kis bázisuk van, akik viszont nagyon elkötelezettek és vélhetően mind elmennek majd szavazni, de éppen a magas részvétel miatt akár az is lehet, hogy végül nem jutnak be a törvényhozásba és kvázi kétpárti lesz majd az új parlament összetétele

- vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy elérhető-e a legalább 72 százalékos részvétel, és hogy mennyire mozgósítható még a Fidesz illetve az ellenzék tábora, Pulai András úgy vélte, a Fidesz törzsszavazói is könnyen elbizonytalanodhatnak.

Erre már többször volt példa. Legutóbb 2019-ben az önkormányzati választás során a Borkai-botrány miatt legalább 250 ezer szavazó bizonytalanodott el, ami jelentős hatással volt az eredményre. Szóval én nem gondolom azt, hogy a Fidesz-szavazók úgy általában nagyon mozgósíthatók. Van a Fidesznek egy stabil magja ami nagyobb mint az ellenzéké, de ha erre „ráközelítünk”, akkor azt látjuk, hogy az ellenzéknek több szavazója van jelen pillanatban. A lényegi kérdés persze az, hogy sikerül-e mozgósítani őket. Sikerül-e azokat elvinni, akik kormányváltást akarnak. Ez most a 10 millió dolláros kérdés, amire majd vasárnap este kaphatunk választ.

A Szájer-ügy és a szinte havonta előkerülő különböző fideszes korrupciós ügyek is viszonylag sok korábbi kormánypárti szavazót bizonytalanítottak el.

Szintén a két tábor mozgósítását érintheti az orosz-ukrán háború. Pulai András szerint ez is megosztja most a Fidesz-tábort.

Ez szó szerint ketté osztotta a Fidesz támogatóit. Méréseink alapján 44 százalék azt mondja, hogy továbbra is EU-párti és belépne az EU-ba, ha most lenne erről népszavazás, Putyint pedig agresszornak tartja. De a másik fele viszont éppen ellenkezőleg gondolja, vagy legalábbis bizonytalan és azt mondja, nem válaszol erre a kérdésre. Szóval ez a háború most eléggé rosszul érinti Orbán Viktort és a Fideszt, ami azért nehéz ügy számukra, mert ezt nem ők kreálták azért, hogy aztán majd megoldhassák, hanem ez egy valódi probléma, amit úgy tűnik, nem is tudnak megoldani. Az is beszédes, hogy Orbán Viktor úgymond el van dugva ebben a kampányban

- közölte Pulai András.

Az ellenzék szerint hatmillió szavazóval már megvalósulhat a kormányváltás

Az Egységben Magyarországért (EM) "élete hajrájára" készül, ennek pedig egyik életbevágó feltétele lesz a sikeres mozgósítás az április 3-ai országgyűlési választásokra. Egy tegnapi háttérbeszélgetésen több kreatív kampányeszközt is megneveztek - ezek egyikét, a Zay-keltést már bemutatták -, amelyek segítségével igyekeznének a szavazási hajlandóságot növelni.