Még jó, hogy Európai Szuperkupa-döntőre készülünk: több, komoly hibát találtak a Puskás Aréna külső betonburkolatán

Még jó, hogy Európai Szuperkupa-döntőre készülünk: több, komoly hibát találtak a Puskás Aréna külső betonburkolatán

A 24.hu cikke szerint hetek óta alaposan vizsgálják a tavaly novemberben átadott, szeptemberben Bayern München–Sevilla Európai Szuperkupa-döntőre készülő, 190 milliárd forintból megépült Puskás Aréna külső burkolatát, a szakemberek darabonként nézik át a fal betonelemeit. Az üzemeltető elismerte, hogy számos komoly hibát találtak, azt viszont cáfolta, hogy egy mázsás elem lezuhanása miatt indult volna a felülvizsgálat.

Mint írják, hónap eleje óta nem látogatható a Puskás Aréna körüli közpark, a kapunál lévő biztonsági őrök parkosítási munkákra hivatkozva fordítják vissza az embereket. Kertészeket nem, de az utóbbi hetekben kosaras emelőgépeket viszont egyre többet látni a környéken. Ezekkel vizsgálják a több mint 67 ezer néző befogadására képes, mintegy 190 milliárd forintból felépített stadion külső, több száz kilós betonelemekből összeállított borítását, valamint legfőképpen a lépcsőházak homlokzatát.

A tavaly novemberben felavatott Puskás Aréna 30 méter magas lépcsőházainak közvetlen környékét a vizsgálat kezdete óta kordonokkal zárták le a gyalogosforgalom elől, néhány napja pedig az F szektor egyik lépcsőházának felső szegélyéről el is távolítottak több elemet.

A portál több forrásból úgy értesült, hogy a stadion felülvizsgálatát az magyarázza, hogy az egyik lépcsőházi homlokzatról lezuhant egy betondarab, ezt azonban határozottan cáfolta a Nemzeti Sportközpontok. A stadion üzemeltetője szerint a stadionnál nem történt semmilyen baleset, csupán tervszerűen végrehajtott garanciális felülvizsgálatról van szó, a javítások pedig a homlokzati díszítőelemeket szegélyező pilonszegély-burkolat rendszerére vonatkoznak.

Az NSK egy sor problémát talált, íme a lista:

  • három burkolóelem esetében a rögzítő csapelemek elégtelen elhelyezésével volt gond,
  • több rögzítő-konzol esetében helytelen volt a rögzítő csavar felszerelése,
  • több helyen az elfogadott tervektől eltérő rögzítő konzolt használtak,
  • 5-10 helyen szabálytalan volt a pozicionáló betétek elhelyezése,
  • több helyen pedig hiányzott a rögzítő csapok ragasztott rögzítése.

A Nemzeti Sportközpontok azt is közölte, hogy megrendelőként a kivitelezők jótállási kötelezettségének terhére elrendelte valamennyi hiba szakszerű, maximális körültekintéssel elvégzendő javítását. A javítás minden költsége a kivitelezőt terheli, plusz költséget így nem jelent. A kivitelezés fővállalkozója a Magyar Építő-ZÁÉV páros volt.

Mint ismert, szeptember 24-én a Puskás Aréna lesz a helyszíne az Európai Szuperkupa-döntőnek, amelyen a Bayern München és Sevilla találkozik egymással, nézők előtt. A napokban derült ki ugyanis, hogy a mérkőzésen 20 ezer ember vehet majd részt.