Új Felcsút épül? - Milliárdos uniós támogatás a fideszes Simonka György falujának

Ön tudja, hol van Pusztaottlaka?

Az öröm némi óvatossággal kezelendő, hiszen az Európai Unió Terület- és településfejlesztési operatív programjának (Top) keretéből érkező ingyenpénz elköltésénél ezúttal sem az ésszerűség, és a valódi vidékfejlesztés játssza a főszerepet.

250 millió forintból épülhet például kerékpáros-túraközpont a Békés megyei községben, aminek egyáltalán nincs turisztikai vonzereje, a környék pedig nem rendelkezik kerékpáros infrastruktúrával, magyarán egy milliméter bicikliút sincs a környező települések között.

Ennek ellenére a "TE-kerj Békésben!" nevezetű projekt megvalósítására a Szent György - Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot.

Az pedig már csak a puszta véletlen műve lehet, hogy a tavaly alapított szervezet elnöke épp Simonka György egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Sőt, nem kizárt, hogy a férfi abban a nyomozásban is érintett, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt folytat.

Pusztaottlakára egyébként a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint érkezik a csúnya, gonosz Brüsszelből a helyi vadaspark "élményközpontúvá" fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Nem mellékes, hogy az uniós forrásokból csaknem újabb félmilliárd forint jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán.

Ezt szintén egy Simonka Györgyhöz köthető társaság építi majd. Mindez egy dolgot jelez csupán:

a folyamatban lévő nyomozás cseppet sem hátráltatja a politikus körét, hogy újabb uniós pénzekre tegye rá a kezét.

A nyertes vállalkozás tulajdonosi körében egyébként egy olyan cég is megtalálható, amely ellen már 11 végrehajtási eljárás van folyamatban. Ebben a cégben egyébként szintén tulajdonrésze van a Simonkához köthető egyesületi elnöknek, egy másik tulajdonost pedig korábban előzetesbe csuktak a képviselő elleni nyomozás során.

Békésben egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, úgy, hogy a megyei önkormányzat területfejlesztési bizottsága mindössze egy nap alatt bírálta el a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött olvasatlanul. A testület fideszes elnöke az a Ruck Márton, aki korábban egy olyan cég fejlesztési igazgatója volt, melynek, hogy, hogy nem, Simonka György volt a tulajdonos-ügyvezetője.

A Magyar Nemzetnek Ruck azt nyilatkozta, hogy

szerinte egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról.

Elmondásából az is kiderült, hogy a pályázatokat elbíráló szervezők jogi átvilágítását a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium végezte, amely ezek szerint nem találta problémásnak, hogy Simonka György egyik volt alkalmazottja dönt a Simonka Györgyhöz köthető - egyébként végrehajtási eljárás és nyomozás alatt álló - cégek pályázatairól.

Ebben benne is van a Nemzeti Együttműködés Rendszerének minden, általunk olyannyira imádott aspektusa.

Több százmilliós uniós pénzek landolnak a Simonka György közeli cégeknél

A Magyar Nemzet kiszúrta, hogy Simonka György fideszes országgyűlési képviselő köre még mindig százmilliós uniós forrásokhoz jut, annak ellenére, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás folyik ellene.A lap szeint Simonka rokonai és bizalmasai tulajdonolják a Medgyesegyházi Ipari Kft.-t, ami 450 millió forint uniós pénzből létesíthet ipari parkot Medgyesegyházán.