Putyin fenyegető szavai miatt Lengyelország bekéreti az orosz nagykövetet

Putyin fenyegető szavai miatt Lengyelország bekéreti az orosz nagykövetet

A lengyel külügyminisztérium bekéreti Oroszország varsói nagykövetét az orosz elnök azon pénteki kijelentése miatt, hogy Lengyelország Joszif Sztálin döntésének köszönhetően kapta meg nyugati területeinek jelentős részét.

A történelmi igazság nem lehet vita tárgya, az orosz elnöknek Joszif Sztálinról tett kijelentése miatt bekéretik a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejev orosz nagykövetet - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki arra reagált péntek este a Twitteren, hogy Vlagyimir Putyin a nyugat-Ukrajnát érintő "revansista tervek" előkészítésével vádolta meg Varsót, és "Sztálin ajándékának" nevezte azt, hogy a második világháború után Lengyelország németországi területek egy részét kapta meg.

Az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén Putyin egyebek közt azt találta mondani, hogy

"a Szovjetuniónak, Sztálin álláspontjának köszönhetően Lengyelország jelentős nyugati, korábbi németországi területeket kapott. Ez pontosan így van, a mai Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka a lengyeleknek. Varsói barátaink elfelejtették ezt? Emlékeztetni fogjuk őket erre."

Sztálin "egy háborús bűnös volt, a lengyelek százezreinek haláláért felelős" - rögzítette Morawiecki, hozzáfűzve: "A történelmi igazság nem lehet vita tárgya."

A lengyel kormányfő ezután bejelentette, bekéretik a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét.

Radoslaw Fogiel, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke szombaton a PAP hírügynökségnek a "dezinformáció elemének" minősítette Putyin kijelentését. A történelmi határok témáját illetően felidézte: 1939 szeptemberében a Szovjetunió a hitleri Németországgal együtt megtámadta Lengyelországot, megszállta ennek területeit.

A második világháború után Lengyelország a nyugati területeket "kárpótlásul kapta meg azért, amit Sztálin keleten tartott meg a Szovjetunió számára" - emlékeztetett Fogiel, hozzátéve: "ez senkinek sem az ajándéka". Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország nem támaszt területi követeléseket egyik szomszédjával szemben sem.

Az MTI emlékeztetett, az 1945-ös potsdami konferencia nyomán - amelyet Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök részvételével tartottak meg - Moszkva megtarthatta a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán általa annektált balti államokat és kelet-lengyelországi területeket is. Az elvesztett közép- és kelet-lengyelországi területek kárpótlásaként Lengyelország nyugati határa az Odera-Neisse folyók vonala lett. A második világháború előtt Lengyelország területe 388 634 négyzetkilométer volt, jelenleg 322 575 négyzetkilométert tesz ki.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Roman Buszarginnal, Szaratov megye kormányzójával folytatott megbeszélése közben a moszkvai Kremlben 2023. július 18-án. MTI/AP/Kreml/pool/Alekszander Kazakov)