Putyin látogatása előtt kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának

Putyin látogatása előtt kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának

Az orosz elnök 24 év után először utazik a Kim Dzsongun vezette ázsiai ország zárt diktatúrájába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának, amelyeket nem ellenőriz a Nyugat, a politikus egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Phenjant - derült ki a az észak-koreai médiában kedden nyilvánosságra hozott leveléből, a kelet-ázsiai országba tervezett látogatása előtt.

A Koreai Munkapárt pártközponti lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent dokumentumban az orosz elnök azt írta, hogy a két ország az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és partnerséget alakított ki, amelyek az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak.

"Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak"

- írta Putyin, aki hozzátette: "ezzel egyidejűleg felépítjük az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában".

Az orosz államfő megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatta az Oroszország által különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét, azaz a háborút, és támogatást ígért Phenjan azon erőfeszítéseihez, hogy megvédje érdekeit az "amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések" ellenére.

A cikk egy nappal azután jelent meg, hogy a két ország bejelentette:

Putyin 24 év után először látogat Észak-Koreába, méghozzá kedden kezdődően két napra.

A látogatás során a két vezető négyszemközti megbeszéléseket folytat majd egymással, lesz egy gálakoncert, állami fogadás, továbbá dokumentumokat írnak alá és a felek nyilatkoznak a médiának - mondta az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a sajtónak a bejelentést követően.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető távozik tárgyalásuk helyszínéről 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij)