Putyin orosz luxusautót adott az észak-koreai diktátornak

Putyin orosz luxusautót adott az észak-koreai diktátornak

Az orosz elnök ajándékával megsérthette az Észak-Korea elleni szankciókat, amelyek tiltják a luxuscikkek behozatalát.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy orosz gyártmányú autót kapott ajándékba Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, amelyet a két vezető közötti különleges kapcsolat jelképének tekintenek - közölte az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA kedden.

Az ajándék "egyértelmű kinyilvánítása a két vezető különleges és személyes kapcsolatának"

- közölte a KCNA az MTI beszámolója szerint.

Oroszország az autót Kim Dzsongun személyes használatára vasárnap adta át Pak Dzsongcsonnak, a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottsága alelnökének, illetve Kim Jodzsongnak, az észak-koreai vezető húgának. A közlemény szerint Kim köszönetét fejezte ki.

Az orosz autóról egyelőre nem közöltek fényképeket. Ugyanakkor a Ria Novoszti orosz állami hírügynökség jelentése szerint

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő később megerősítette a hírt, miszerint a Kimnek adott autó egy orosz gyártmányú Aurus Senat.

Putyin tavalyi kétoldalú találkozójuk alkalmával mutatta meg ugyanilyen típusú elnöki limuzinját a kommunista diktátornak.

A luxusautó ajándékozásával azonban Moszkva megsérthette az Észak-Korea elleni szankciókat, amelyek tiltják luxustermékek exportját Észak-Koreába.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállását nézi meg 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)