Putyin szerint "béke" akkor lesz Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a háborúban

Putyin szerint "béke" akkor lesz Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a háborúban

A legfontosabb feladatának pedig épp a "szuverenitás" megerősítését tartja az orosz elnök. Orbán Viktort pedig nem tekinti oroszbarát politikusnak.

Akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben, ezek pedig változatlanok

- állapította meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Az MTI beszámolójában azt írja, Putyin szerint a Nyugat mindent, amit ígért, megadott Ukrajnának, az orosz hadsereg pedig csak az ukrán ellentámadás kezdete óta 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg.

A háborút indító elnök azt is kijelentette, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mert állítása szerint szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, és számuk az év végig eléri a félmilliót.

Putyin a legfontosabb feladatnak a "szuverenitás" megerősítését tartja

Oroszország szuverenitásának megerősítését nevezte meg fő feladatának az orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

"Oroszország léte szuverenitás nélkül lehetetlen"

- hangoztatta az államfő.

Ezenkívül Putyin azt is hangsúlyozta, hogy a pénzügyi és technológiai szuverenitás minden ország jövőjének kulcsa, így az Oroszországi Föderációé is.

Putyin szerint Fico és Orbán nem oroszpártiak

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem orosz-, hanem nemzetbarát politikus, a többi kollégájuk az Európai Unióban az amerikai "nagy testvértől" függ

- vélte az orosz elnök, aki ezt egy olyan kérdésre válaszolva felelte, amely az Oroszország és a Nyugat közötti viszony helyreállításának esélyére vonatkozott. Úgy vélekedett, hogy az uniós országok jelentős mértékben elvesztették szuverenitásukat, és csaknem az összes európai politikus "a hős de Gaulle-ként lép fel, de gyakorlatilag a kollaboráns Pétainként viselkedik".

Robert Ficóról és Orbán Viktorról azt mondta, ők nem oroszbarát politikusok, ők nemzetbarátok, a saját nemzetük érdekeit védelmezik. "De ilyen politikus nincs több, egyszerűen nincs, nem is tudom, hogy ez mivel áll összefüggésben, ez a nagy testvértől - az (Egyesült) Államoktól - való nagy függéssel áll kapcsolatban" - magyarázta Putyin, aki ugyanakkor kifejezte készségét a kapcsolatok helyreállítására Washingtonnal.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gazprom amuri feldolgozó üzemében, Szvobodnij városa közelében 2023. szeptember 13-án. MTI/AP/Pool/Kreml/Artyom Geodakjan)