Rakétatámadásokra hivatkozva folytatja Izrael a Gázai övezet elleni háborút

Rakétatámadásokra hivatkozva folytatja Izrael a Gázai övezet elleni háborút

A múlt hét pénteken életbe lépett tűzszünet határideje lejárt, az izraeli hadsereg pedig folytatja a harcokat, mondván a Hamász amúgy is megsértette, amikor rakétákat lőtt ki Izraelre.

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen – jelenti Shiri Zsuzsa, az jeruzsálemi tudósítója.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre.

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

Az IDF szerint a Hamász megszegte a fegyverszüneti megállapodást, ráadásul Izrael területére is lőtt, és ezért a hadsereg ismét támadni kezdte a terrorszervezetet a Gázai övezetben. Emellett a Hamász nem adott át listát az elengedni tervezett elraboltakról.

Izrael a Gázai övezet déli részén vadászgépekkel, északnyugati részén pedig tüzérségi tűzzel támad

–jelentette a Hamász. Az övezet déli részén is megjelent az izraeli tüzérség a beszámolók szerint, délen Hán-Junisz keleti részét és Rafah város környékét lövik. Északon Gázaváros is tűz alá került.

A polgári védelem Izraelben megszigorította a Gázai övezet környékének és az ország középső részének oktatási intézményeire vonatkozó irányelveket az esetleges Izrael elleni rakétatámadások miatti légvédelmi riasztásokra készülve.

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem közölte, hogy kapott volna listát azoknak a túszoknak a neveivel, akiket a Hamász pénteken engedne el a tűzszüneti megállapodás részeként.

Erdogan: Netanjahu a „gázai mészárosként” vonul be a történelembe a vérontás miatt!

(Címlapkép: Palesztin férfi felkeresi otthona romjait a Gázai övezetben 2023. november 28-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tűzszünet ötödik napján. MTI/AP/Adel Hana)