Beoltatta magát az orosz vakcinával a fehérorosz miniszterelnök

Beoltatta magát az orosz vakcinával a fehérorosz miniszterelnök

Beoltatta magát az új koronavírus elleni orosz védőoltással Raman Haloucsenka fehérorosz miniszterelnök - közölte hétfőn Minszkben a kormányfő sajtótitkára, Aljakszandra Iszajeva. A sajtótitkár szerint a miniszterelnök kiválóan érzi magát.

Haloucsenkát még csütörtökön oltották be, miután véget értek a tárgyalások az orosz kormányfővel.

Kiválóan érzi magát

 

- mondta a sajtótitkár.

Mihail Misusztyin orosz kormányfő jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel folytatott szeptember 4-i tárgyalásán, hogy Haloucsenka úgy döntött, kipróbálja magán az orosz védőoltást.

A moszkvai polgármester és a védelmi miniszter is beoltatta magát az orosz vakcinával

Beadatta magának Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a koronavírus-fertőzés elleni, Szputnyik V nevű új orosz vakcinát, miközben Moszkvában felkészültek az oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszára. Szobjanyin erről maga tett nyilvános bejelentést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken megtartott online munkatalálkozóján.

Előzőleg Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka megállapodtak, hogy Fehéroroszország az egyik első ország lesz, ahová szállítanak az orosz vakcinából.

Gyenyisz Logunov, a vakcinát kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese a Rosszija 24 televíziónak pénteken azt mondta, hogy

az intézet a tervek szerint szeptember 11-12-én kaphatja meg az engedélyt a vakcina polgári forgalmazására. Ezután megkezdődhet a veszélyeztetett lakossági csoportok - orvosok, pedagógusok - önkéntes alapú, tömeges oltása.

Orosz hírügynökségek szerint a The Lancet című orvosi folyóirat publikálta a Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit. A közlés értelmében a beoltott személyekben mintegy másfészer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid-19 betegségen.

(MTI/TASZSZ)