Raskó György szerint nem igaz, hogy a GVH ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak egyes élelmiszerek

Raskó György szerint nem igaz, hogy a GVH ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak egyes élelmiszerek
Nem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrzései miatt csökkent bizonyos élelmiszerek ára

– nyilatkozta az RTL Híradónak Raskó György agrárközgazdász.

A GVH január 20-án kezdett gyorsított ágazati vizsgálatokat végezni annak érdekében, hogy kiderítsék, miért lőtt ki a tejtermékek, és más, tartós élelmiszerek ára. Ennek keretében több boltban is razziáztak. A hivatal úgy értékeli, hogy már érezhető ennek az eredménye, mivel ahol megjelentek, akár 20-30 százalékkal is csökkentek néhány termék fogyasztói árát. Ezt pedig a GVH preventív hatásnak tartja.

Erre cáfol rá Raskó György, aki úgy látja, egész más áll az említett árcsökkenések mögött. Jelesül a tej esetében annak köszönhető az árcsökkenés, mert jelentősen visszaesett a nyerstej ára, valamint a magas árak végett kevesebb tejterméket vettek vásárlók. Emellett a szakértő szerint az is közrejátszott a folyamatban, hogy a forint erősödött az utóbbi időben.

Ahogy arról beszámoltunk, a Gazdasági Versenyhivatal a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériummal egy online árfigyelő rendszer létrehozásától szintén azt várja, hogy az árazás átláthatóbbá válik és megakadályozza a túlárazást. A tárca által életre hívott Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának második, keddi ülésén az infláció kérdésével is foglalkoztak, és a miniszter hangsúlyozta, hogy fontos szerep hárul a hatósági ellenőrzésekre, a fogyasztóvédelmi fellépést pedig meg kell erősíteni.

Címlapkép: A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az V. kerületi Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon. (MTVA/Bizományosi: Róka László)