Razzia az ORÖ-székházban, százával semmisítették meg az iratokat a cigányok

Az adónyomozók házkutatást és iratlefoglalást tartottak pénteken reggel az Országos Roma Önkormányzat székházában.

Az intézkedés tényét a portálnak a NAV bűnügyi szóvivője is megerősítette, bár állítása szerint házkutatást nem tartottak, csak iratokat foglaltak le.

Azt követően, hogy az ORÖ épületéből iratmappákkal távozott három ember a gépkocsijukba ülve elment, feltehetően az ott dolgozók közül többen is kijöttek az épületből, de nyilatkozni nem akartak, információt nem kívántak adni - számol be a RomNet.

Jelenleg a "Híd a munka világába" programmal kapcsolatos gyanús pénzköltések (a további előzményekről kapcsolódó cikkeink közt olvashat) miatt zajlik a nyomozás, melynek határideje augusztus 4.

Előre megsemmisítették az iratokat?

A Romnet az Országos Roma Önkormányzat egyik lungo dromos, vidéki képviselőjének közlése alapján a héten adott hírt arról, hogy  éjjel, titokban semmisítik meg az ORÖ dokumentumait és pénzügyi elszámolásainak adatait a szervezet Dohány utcai székházában.

A képviselő elmondása szerint épp a székház mellett akart éjjel parkolni, mikor látta, hogy bent ég a villany. Bement az épületbe, a portással együtt felmentek a hivatalvezető irodájához, ám azt zárva találták, a kopogásra senki sem reagált, pedig bentről furcsa hangokat hallottak. Arra gyanakodtak, hogy bent rosszul lett valaki, ezért rendőrt hívtak. A kiérkező járőrökkel együtt jutottak be a hivatalvezető irodájába, ahol fény derült a zaj forrására is: az iratmegsemmisítő zúgott, ami addigra már több száz oldalnyi dokumentumot ledarált.

A RomNet tájékoztatása szerint a íróasztalon mappákban álltak a dokumentumok, amelyekre az volt írva, „problémás elszámolások”. A képviselő az iratmegsemmisítést dokumentálva telefonjával fényképeket készített, és elmondása szerint a rendőrségi jegyzőkönyvbe azt is beleíratta, hogy az ORÖ hivatali helyiségében iratmegsemmisítés történt.

Lemond az elnökség?

Eközben ma 11 órára hirdették meg az Országos Roma Önkormányzat ülését Kisvárdán, ám az ülés csak egy órával később kezdődött. A Népszabadság úgy tudja, a késés oka állítólag az volt, hogy Hegedüs István elnök Farkas Flórián ex-elnökkel tárgyalt az épület különhelyiségében. A várakozó képviselők között téma volt a NAV ma reggeli akciója az önkormányzat budapesti székházában: többen azt mondták, a botrány valószínűsíti az elnökség közelgő lemondását.

A Népszabadság hozzáteszi: az ORÖ pénzügyi helyzetét vizsgáló, ellenzéki képviselőkből alakult „alternatív bizottság" tagjai arra jutottak, hogy csalás készül. A közgyűlés szerintük 2014-re 700 millió forintos költségvetést hagyott jóvá, a zárszámadásban viszont 2,6 milliárd forintos kiadás szerepel.