Nyolcról egy százalékra csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját Törökországban

Nyolcról egy százalékra csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját Törökországban

Recep Tayyip Erdogan elnök közleményében az áll, hogy az áfát 8 százalékról 1 százalékra csökkentették. A közlemény szerint a kormány „reméli” továbbá, hogy az élelmiszeripari cégek a kormányzati intézkedéseken felül önként 7 százalékkal csökkentik az áraikat - írja az MTI.

Törökországban az élelmiszerárak emelkedése jelentős szerepet játszik az infláció gyorsulásában.

Hivatalos adatok szerint januárban a törökországi fogyasztói árak 48,69 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az infláció ezzel húszéves csúcson állt.

Vannak szakértők, akik szerint a tényleges infláció még ennél is magasabb, 115 százalék volt. Januárban az élelmiszerárak 55,6 százalékkal emelkedtek éves bázison.

Gazdasági szakértők szerint a magas infláció részben annak a következménye, hogy Erdogan nyomást gyakorol a török jegybankra az alapkamat csökkentésére, amitől a gazdaság élénkülését reméli.

A török államfő nyomására a jegybank szeptember óta négy alkalommal, összesen 5 százalékponttal csökkentette irányadó kamatát a jelenleg érvényes 14 százalékra.