Rekordgyorsasággal intézte végtörlesztését a bukott Gömöri Zsolt

A portál a jelentés ismeretében azt írta, hogy a paralimpiai szervezet korábbi sajtóközleményében erősen kozmetikázta, miről is szólt az fb vizsgálata.
 
Míg a hivatalos közlés szerint „a Felügyelő Bizottság a célvizsgálatában a Magyar Paralimpiai Bizottság működését valamennyi kérdésben rendben találta”, addig a konkrét jelentésben az fb azt javasolta, hogy „a paralimpiai sportolók jól érzékelhető, az elnökséggel, valamint a felügyelőbizottsággal kapcsolatos bizalomvesztésére is tekintettel” sürgősséggel hívják össze a bizottság rendkívüli közgyűlését. (Ez a sajtóközleményben úgy szerepelt, hogy az fb az elnökséghez hasonlóan „javasolja” a közgyűlés összehívását.)
 
A jelentés alapján Gömöri Zsolt rekordgyorsasággal intézte végtörlesztését.
  • Az MPB közgyűlése Gömörit 2012. január 27-én választotta meg elnöknek;
  • ugyanezen a napon az elnökség arról dönt, hogy Gömöri főállásban látja el az elnöki teendőket;
  • Gömöri még aznap megköti munkaszerződését (az MPB részéről ezt Deutsch Tamás alelnök és Tordas János elnökségi tag írja alá), munkába lépése napja: január 27-e;
  • az MPB január 30-án utalt Gömörinek 3 millió forintot „támogatás végtörlesztéshez” hivatkozással;
  • január 30-a egyben az utolsó nap, amikor a törvény szerint munkáltató a munkavállalónak devizahitel végtörlesztéséhez támogatást nyújthat;
  • csak hab a tortán, hogy az fb azt is megállapította, hogy az átutalás szabálytalan volt, mivel a törvény szerint az összeget nem lehet a munkavállalónak utalni, csak közvetlenül a hitelező bank számlájára.
Gömöri Zsolt a szabálytalan utalással Kovács Brigittát, a kirúgott gazdasági vezetőt hibáztatta, noha a dokumentumokra hivatkozó hvg.hu szerint ez nem feltétlenül állja meg a helyét, Kovács ráadásul azt nyilatkozta, nem is volt aláírási joga, és csak utasításra cselekedett.
 
A kép azért lassan összeáll: hogy miért mondott le a felügyelőbizottság, hogy Gömöri miért nem mondott le korábban, és hogy miért mondott le mégis három nappal a rendkívüli közgyűlés előtt?

És mi lesz Deutschcsal?

A Gömörit nyilvánosan is számtalan alkalommal megvédő, az elnök támogatását kezdeményező Deutsch Tamás alelnök ezzel szemben az ATV-n korábban azt mondta, „aki ebben a dologban döntött, az az MPB gazdasági vezetője”, s szerinte Kovács Brigitta „kígyót-békát mond az egykori főnökére”.
 
A Népszabadság információi szerint – legalábbis ideiglenesen – Deutsch lehet Gömöri utóda. A Jobbik tegnap közleményben tudatta, megengedhetetlennek tartja, hogy az a személy vezesse akár „technikai értelemben” is az MPB-t, akinek kezdeményezésére a bukott elnök végtörlesztéséhez szükséges összeget folyósították.
 
Pénteken mindenesetre megtartják a rendkívüli közgyűlést.