Rémálom lesz Ferenc pápa védelmének biztosítása

Huszonötezer biztonsági ember áll készenlétben Srí Lanka fővárosában Colombóban, ahol Ferenc pápa három napot fog tölteni - tudta meg az Ansa. Az olasz hírügynökség szerint a január 19-ig tartó  pápai látogatás alatti rendkívüli biztonsági készültséget nem kizárólag a Párizsban történt terrorista merényletek indokolják.

Az Ansa elemzésében hangsúlyozta, hogy a szigetországban január 8-án tartott elnökválasztás vitatott eredménye tovább növelte az eddig is jelentős politikai és vallási feszültséget a lakosság többségét alkotó buddhisták és a kisebbségben levő muzulmánok között. A Srí Lankán élők hét százalékát alkotó katolikusok nem célpontjai a buddhisták és muzulmánok közötti ellentéteknek, Ferenc pápa jelenléte azonban rájuk irányíthatná a figyelmet.

Kiemelt eseménynek az a mise számít, amelyet Ferenc pápa szerdán Colombo tengerpartján mutat be, és amelyre egy millió embert várnak.

A többségében keresztény Fülöp-szigeteken 25 ezer rendőr, 7 ezer katona és 6 ezer tartalékos áll készenlétben. Fenyegetést az ország déli részét uraló muzulmán fegyveresek képviselnek, akik közül a manilai kormány információi szerint mintegy százan csatlakoztak az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseihez. A Fülöp-szigeteken a pápai program legjelentősebb napja vasárnap lesz a Manilában bemutatott szabadtéri misével, amelyen akár hat millióan is részt vehetnek. Ez lehet a Ferenc pápa által vezetett eddigi legnagyobb szabású vallási esemény. Manila utcáit cementtömbökkel torlaszolják el a tömeg terelésére.

A biztonság garantálását megnehezíti maga Ferenc pápa is, aki ismételten nemet mondott arra, hogy golyóálló üveggel védett pápamobillal közlekedjen. Az egyházfő szerint ezzel a járművel nem tud elég közel kerülni az emberekhez.

Az Ansa emlékeztetett, hogy a Fülöp-szigeteken eddig minden pápát veszély fenyegetett. Az ázsiai országban 1970-ben járt VI. Pálra egy elmebeteg férfi késsel támadt rá a manilai repülőtéren. 1995-ben a fülöp-szigeti fővárosban misét bemutató II. János Pál útvonalát akkora "kezelhetetlen" tömeg lepte el, hogy a pápát helikopterrel tudták csak az oltárhoz vinni.