Rendkívül súlyos a helyzet az Illatos úton

Kijutottak a mérgek az Illatos úti telepről, sajnos az elvégzett mérések döbbenetes eredeményeket hoztak. 

A lap beszámolója szerint a képviselő közadakozásból végeztetett független méréseket a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti területén tárolt mérgező anyagok ügyében. A szakértők mind a gyártelepen belül, mind a környékén mintát vettek a talajból és a talajvízből, valamint élő csigákat vizsgáltak. Öt szúrópróbaszerű vizsgálatból négy szerint kijutottak a mérgek a gyártelepről, élő szervezetekben sokszorosan a megengedett határérték fölött vannak jelen – közölte Baranyi Krisztina.

Döbbenetes mérési adatok 

A hvg.hu az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy az agresszív rákkeltő benzolból, a vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54 000-szerese, a klórbenzol az elfogadható határérték 48 500-szorosa, az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80 600-szorosa.
 
Az említett anyagok mindegyike súlyosan káros az egészségre, többségük rákkeltő hatású. A ferencvárosi képviselő most elküld minden adatot Orbán Viktornak. Azt kéri a kormányfőtől, hogy segítsen az Illatos úti környezetszennyezés felszámolásában.
 
A hatalmas mennyiségű mérgező vegyi anyag elszállítása csupán azután kezdődött el, hogy több ellenzéki párt, köztük a legnagyobb, a Jobbik, a Greenpeace megszólalt az ügyben. Végül Tarlós segítségkérése után úgy kapta össze magát a kormány.