Kapkodva összehívott, rendkívüli, háromnapos kormányülés lesz Svédország NATO-csatlakozásáról

Kapkodva összehívott, rendkívüli, háromnapos kormányülés lesz Svédország NATO-csatlakozásáról

Orbánt meglepte a Erdogan török elnök húzása, hogy némi F-16-osokért cserébe feladta ellenkezését a svéd NATO-csatlakozás ügyében. A fideszes miniszterelnök ezt csak a NATO-csúcs helyszínen tudta meg.

Háromnapos kormányülésre készülnek a héten: Orbán Viktor itt számol majd be a vilniusi NATO-csúcson történtekről, a svéd NATO-csatlakozási folyamat állásáról, valamint az ukrajnai háborút is értékelik – tudta meg kormányzati forrásokból az atv.hu.

Megint mi lettünk az utolsók, pedig Orbán Viktor korábban mást ígért.

Nagyon meglepődött Orbán Viktor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter amikor a kedden a Litvániában tartott NATO-csúcstalálkozón kiderült, hogy Recep Tayyip Erdoğan beleegyezett Svédország csatlakozásába a szervezethez, és így megint mi lettünk az utolsó csatlós, aki pofára esett.

Mivel a Magyar Országgyűlés ülésszaka nyár végéig lezárult, így csak a a Fidesz- és a KDNP-frakció által kért rendkívüli parlamenti ülésen lehet a kérdésben dönteni. Ezek szerint végetért a játék, nem lehet tovább zsarolni az EU-t ezzel az üggyel. Vagy legalábbis nagyon szánalmas lenne.

Szijjártó egy gyors facebook posztban magyarázkodott.

Látáható, hogy a Fidesz nem tervezte a folyamat gyors lezárását, de a hirtelen előállt helyzetben mondani kellett valamit. Szijártó Péter külügyminiszter sietett főnöke segítségére egy gyorsan összedobott facebook poszt formájában. "A kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása" – állította a külügyminiszter.

Kapkodva összehívtak egy kormányülést, hogy megbeszéljék, miként reagálnak.

Az atv.hu információi szerint kormány háromnapos kihelyezett ülést tervez, és a vilniusi NATO-csúcsról hazaérkező miniszterelnök ekkor ad tájékoztatást a kabinetnek a csúcstalálkozón történtekről, az ukrajnai háború értékeléséről, valamint a svéd NATO-csatlakozási folyamat állásáról is. A lap feltételezései szerint a kormányülésen áttekintik az EU-költségvetés kérdését és az uniós források helyzetét is.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)