Kiábrándító, de a vármegyei rendőrökre 2023-ig még várni kell

Kiábrándító, de a vármegyei rendőrökre 2023-ig még várni kell

A tegnapi határvadászokról szóló rendőrségi közleményben feltűnt, hogy hiába szerepel már a vármegye kifejezés az Alaptörvényben, bizony, a rendőrségi szótárból hiányzik ez a szó. A rendőr-főkapitányságok is csak megyei szinten működnek. Miért nincsen még vármegye? - kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. 

Már a küszöbön a vármegyei hírlapok, levédetik az új elnevezést

Megkezdte vidéki lapcsaládjának átnevezését a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) központi cége, a Mediaworks Hungary Zrt. - írja a hvg.hu. Az eddigi megyei újságok címének megváltoztatásával igazodnak az Alaptörvény 11. módosításához, amelyet júliusban szavazott meg az Országgyűlés kétharmados többsége.

"A területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvény módosította többek között a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényt (a továbbiakban: Rtv.) is. A módosítás érinti az Rtv. mindazon rendelkezéseit, amelyekben a megyei megjelölés szerepel, így különösen annak 4/A. § (1) bekezdését, valamint 8. § (2)-(4) bekezdéseit. A módosítás lényege, hogy a „megyei” szövegrész helyébe a „vármegyei” szöveg lép, ennek megfelelően a módosítás érinti a megyei rendőr-főkapitányságok megnevezését is. A módosítás hatályba lépésének dátuma 2023. január 1-je."

Tehát, bármilyen kiábrándító is, de csalatkoznia kell annak, aki azt remélte, már idén megcsodálhatja a vármegyei rendőröket, ezzel még ki kell várnia 2023-at.