Rengeteg halottja és sebesültje van az isztambuli robbantásoknak

Lövöldözés és három robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter az NTV török hírtelevíziónak az esti órákban úgy nyilatkozott, hogy a támadók először Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal nyitottak tüzet.

A török hatóságok szerint három robbantás volt, és a merénylők is hárman voltak. Egy török tisztségviselő szerint a rendőrség lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A gyanúsítottak ezt követően a biztonsági átvilágítás előtt hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert.

Szemtanúk beszámolója szerint egy önfeláldozó rendőr sok életet menthetett meg azzal, hogy az első robbantás után az egyik merénylőre vetette magát, így akadályozva meg, hogy a reptér belsejébe jusson.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon hívható.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.

"Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot"

 - így Erdogan nyilatkozata.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor a Törökországban elkövetett terrorista támadásokért a török hatóságok általában a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), vagy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet teszik felelőssé.

A török kormányfő szerint az Iszlám Állam lehet az elkövető

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a merényletek mögött, amelyeknek 36 halálos és 147 sebesült áldozata van.

Binali Yildirim közölte, hogy a sebesültek közül csak néhánynak súlyos az állapota. Yildirim a repülőtéren tartott sajtótájékoztatót szerdán hajnalban. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Velük együtt 39-en haltak meg.

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet. Elmondása szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is.

Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.