Ilyen lehet az ellenzéki előválasztás menete a Republikon szerint

Ilyen lehet az ellenzéki előválasztás menete a Republikon szerint

Közzétette javaslatát a Republikon Intézet az ellenzéki előválasztás menetét illetően. Az intézet szerint az előválasztáson részt vehetne minden magyar állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, valamint a regisztráció során aláír egy értéknyilatkozatot. Az előválasztáson személyesen és online is le lehet adni a szavazatot. A Republikon Intézet az előválasztáson való személyes regisztrációt javasolja.

Véleményük szerint a személyes megjelenés megfelelő védelmet nyújtana a csalás ellen, valamit ki lehetne szűrni azokat, akik célja a folyamat eltérítése, hiteltelenítése lenne. A személyes regisztráció továbbá a megfelelő mértékű elköteleződést is feltételezné. Adott esetben lehetőség volna a mozgóurnákhoz hasonlóan a mozgó regisztráció lehetőségét biztosítani mozgásukban korlátozottak számára. Javasolják továbbá, hogy az előválasztáson résztvevők legalább önkéntes alapon járuljanak hozzá a lebonyolítás költségeihez.

Az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltként való indulás feltétele a magyar törvények szerinti választhatóság, továbbá 5000 ajánlás összegyűjtése lenne, amelyre a jelölteknek három hetük volna. Az egyéni választókerületekben a jelölteknek szintén három hét alatt kell 500 ajánlást összegyűjteniük.

Jelöltet minden magyar, 18 éves vagy annál idősebb állampolgár ajánlhat, lehetséges több jelöltet is ajánlani.

A jelölteknek szintén alá kellene írniuk az értéknyilatkozatot, valamint elfogadni az előválasztások szabályait. További feltétel, hogy a jelöltek elfogadják a hat ellenzéki párt által a közös kormányzás alapelveiről szóló, 2021 januárjában aláírt dokumentumot. A főpolgármesteri előválasztáshoz hasonlóan a lebonyolításért a jelöltek által elfogadott Előválasztási Bizottság lenne a felelős a jelöltek ajánlásainak és az előválasztáson szavazni kívánók adatainak kezeléséért.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás az egész országban azonos időpontban zajlana. Amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezné meg a szavazatok több mint 50%-át, úgy második fordulóra is sor kerülne egy héttel később. Utóbbi esetben a lebonyolítás az ajánlási időszak három hetével, majd a kampány két hetével együtt összesen nyolc hétig tartana. Az ajánlások összegyűjtése után két hetük volna a jelölteknek az országos kampányra. 

A két forduló között lehetőségük volna a visszalépésre. Az első és a második fordulót megelőzően is nyilvános vitán mutatják be a miniszterelnök-jelöltek a programjukat. A szavazólapon minden induló neve szerepel, a választók egy személyt jelölhetnek meg, a szavazás titkos.

A választás folyamata 2021 augusztusa és októbere között menne végbe. További részletek a Republikon oldalán