Republikon: az elmúlt 12 évben csaknem teljes ellenzékváltás ment végbe a Parlamentben

Republikon: az elmúlt 12 évben csaknem teljes ellenzékváltás ment végbe a Parlamentben

Mindössze 11 ellenzéki képviselő van, aki már 2010-ben is tagja volt az Országgyűlésnek, ami 19%-ot jelent az akkori összetételhez képest. A Fidesz azonban be van betonozva a Házban.

A május 2-án megalakult új Országgyűlés összetételéről publikált gyorselemzést a Republikon Intézet. Egyebek mellett arra is választ kerestek, hogyan változott a parlamenti patkó összetétele az előző választáshoz képest. Az elemzésben kitérnek a képviselők életkorára, a férfiak és nők arányára, iskolai végzettségükre, Parlamentben töltött éveikre, valamint az új képviselők létszámára is.

Mint írják, az adatokból jól kirajzolódnak a magyar Országgyűlés sajátosságai, és láthatók a pártok és frakciók közötti, olykor kifejezetten éles különbségek is.

Az átlag fideszes képviselő 55 év körüli férfi, 14 éve tagja a Parlamentnek.

A Fidesz öt képviselője pedig immár 32 éve ül az Országgyűlésben.

Az átlag ellenzéki képviselő 45 éves, és átlagosan valamivel több mint egy ciklust töltött eddig a Házban. Az átlag mi hazánkos képviselő 42 éves, és 5 éve tagja az Országgyűlésnek. Az ellenzéki képviselők alacsonyabb átlagéletkorához jelentősen hozzájárul az újonnan Parlamentbe kerülő Momentum, mivel a párt frakciójában számos fiatal képviselő ül: 33 éves átlagéletkorral ez a legfiatalabb képviselőcsoport. Jelenleg a DK-s képviselők átlagéletkora a legmagasabb.

Az elemzés szerint látható, hogy a Fidesz–KDNP-frakció összetétele 2010 óta jelentősen bebetonozódott, ugyanis a Fidesz-KDNP képviselőinek 69 százaléka már legalább 2010 óta tagja a Parlamentnek.

Ezzel szemben mindössze 11 ellenzéki képviselő van, aki már 2010-ben is tagja volt az Országgyűlésnek, ők ennek a csoportnak a 19 százalékát jelentik.

Az ellenzéki összefogáshoz képest jelentősen alacsonyabb a Fidesz–KDNP-ben az új képviselők aránya, 37 százalékuk pedig már legalább húsz éve parlamenti fizetésből él.

Az ellenzék esetében a képviselők fele lecserélődött az előző ciklus óta, ennek egyik oka, hogy az előválasztás új jelölteket hozott helyzetbe, majd juttatott mandátumhoz. Erről tanúskodik ebben a csoportban a parlamentben töltött évek átlagának csökkenése is.

A Republikon gyorselemzése alapján ellentétes trendek figyelhetők meg a két nagy tábor között. 

Míg a Fidesz-KDNP képviselők ciklusról ciklusra egyre jobban beágyazódnak a parlamentbe, addig az elmúlt 12 év alatt csaknem teljes ellenzékváltás ment végbe az Országgyűlésben. 

Az ellenzéki oldalon mostanra csak néhány vezető politikus maradt, akik 2010 előtt is részt vettek a parlamenti munkában.

A Republikon azt is megállapította, hogy a nők aránya alacsony a Fidesz-KDNP padsoraiban, a képviselők mindössze 10 százalékát teszik ki. Bár az ellenzéki összefogásban a nők aránya ennek több mint kétszerese, de még így is csak 23 százalék. A Parlamentben összességében 14 százalék a nők aránya, ami 1 százalékponttal több, mint 2018-ban. Magyarországon a legalacsonyabb a nők parlamenti részvétele az EU-ban, ahol átlagosan 33 százalék a női képviselők aránya – jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy a most bejutott képviselők 93 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg ez az arány 22 százalék a teljes magyar népességben. A kormánypárti képviselők soraiban 97, az ellenzék körében 88 százaléknak van felsőfokú végzettsége, ezt a Mi Hazánk képviselőinek fele mondhatja el magáról.