Rettegett különleges kommandóját veti be Putyin Szíriában

Putyin nagyobb sebességre kapcsol, és szárazföldi alakulatokat is küld Szíriába. Méghozzá nem is akárkiket: a rettegett Szpecnaz kommandósokat.

Oroszország speciális egységeket készül bevetni az Aszad-rezsim ellen lázadók és az iszlám Állam ellen - írja a Mirror. A brit lap úgy tudja, a Szpecnazon kívül egy speciális zászlóaljat is küldtek az országba egy titkos akció keretében. Egy névtelenül nyilatkozó brit katonai forrás szerint a fő különbség a már most is jelen lévő orosz tengerészgyalogosok és a most érkező harcosok között az, hogy az előbbiek feladata a légibázisok védelme, és a szabotázs akciók megelőzése volt,

a Szpecnaz azonban kifejezetten támadásra, agresszív fellépésre van kiképezve.

A szakértő szerint őket valószínűleg a légitámadásokat követően fogják bevetni, hogy megtisztítsák a terepet. Hozzáteszi: az orosz különleges egységek a hasonló  amerikai és brit alakulatokkal szemben "nem kérhetőek számon" a harctéren elkövetett atrocitásokért, nekik egyetlen feladatuk van, hogy eredményesek legyenek "bármi áron".

A USA kommandósainak szigorú törvényességéről Afganisztán és Irak lakossága igen sokat tudna mesélni. Végül is a brit deszantosok 1972-es, 13 halálos áldozatot (köztük 6 gyereket) követelő észak-írországi vérengzését is sikerült kivizsgálni - 38 esztendő alatt. Az ügyhöz 1998-ig eleve hozzá se nyúltak, majd egy több, mint egy évtizedig tartó eljárás után 2010-ben David Cameron miniszterelnök bocsánatot kért "véres vasárnapért". A felelősök elszámoltatása fel sem merült. Szerintem egy ilyen, valamikor 2050 körül esedékes "számon kérésre" Putyin is simán rábólintana.

A Szpecnaz egyébként a világ egyik legjobban és legkeményebben kiképzett fegyveres alakulata. A szervezetet 1950-ben hozták létre, és a hetvenes évekre már a Földkerekség legveszélyesebb arcai között tartották számon őket. A kilencvenes évek véres csecsenföldi háborújában gazdag tapasztalatra tettek szert a muszlim szélsőségesek elleni küzdelemben. Évtizedeken keresztül a hírszerzés irányítása alatt álltak, 2010-től azonban már a hadsereg kötelékében működnek.

Így néz ki kiképzésük. Legalábbis az a része, amit nyilvánosan is megmutatnak.

 


Az orosz titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam harcosai is kezdenek beparázni. Az orosz légitámadások megindulása óta állítólag több, mint 600 dzsihádista hajította el a fegyvert, és próbált meg "menekültként" besurranni Európába.