A britek mindenkinél nagyobb mennyiségű drónszállítmányt fognak küldeni Ukrajnának

A britek mindenkinél nagyobb mennyiségű drónszállítmányt fognak küldeni Ukrajnának

A drónok nagy részét várhatóan Nagy-Britanniában fogják gyártani. Rishi Sunak miniszterelnök elmondta, a két ország történelmi jelentőségű brit-ukrán biztonsági együttműködési megállapodást is alá fog írni.

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken Kijevbe utazott, ahol bejelentette: megnövelik Ukrajna katonai támogatásának mértékét, hogy segítsék Kijevet új harci drónok - köztük megfigyelő, nagy hatótávolságú csapásmérő és tengeri drónok - beszerzésében.

Az MTI szerint Sunak közölte, hogy

Nagy-Britannia a következő pénzügyi évben 2,5 milliárd fontra növeli támogatását, ezzel az előző két évhez képest 200 millió fonttal megemelik a támogatás mértékét.

A londoni kormány közleményében kiemelte: mindenkinél nagyobb mennyiségű drónszállítmányt fog küldeni Ukrajnának, és a drónok nagy részét várhatóan Nagy-Britanniában fogják gyártani. A dokumentum szerint "a védelmi minisztérium nemzetközi partnerekkel együttműködve jelentősen megnöveli az Ukrajna védelme számára biztosított drónok számát".

Sunak hivatala szerint a két ország történelmi jelentőségű brit-ukrán biztonsági együttműködési megállapodást is alá fog írni, amely a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek csoportjának azon megállapodását követi, hogy kétoldalú biztonsági biztosítékokat nyújtanak Ukrajnának.

Nagy-Britannia szerint a megállapodás "hivatalossá teszi az Egyesült Királyság által Ukrajna számára nyújtott és a jövőben is nyújtandó támogatást, beleértve a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést".

"Ma egy üzenettel vagyok itt: az Egyesült Királyság nem fog meginogni". Hozzátette: "Ukrajna mellett fogunk állni, a legsötétebb órákban és az elkövetkező jobb időkben is" - szögezte le a brit miniszterelnök.

(Címlapkép: x.com)