Robbanás történt egy rotterdami iskolánál, még horogkereszteket is festettek az épületre

Robbanás történt egy rotterdami iskolánál, még horogkereszteket is festettek az épületre

Több ablak is betört, de sérülés nem történt a ma hajnali incidens miatt.

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára - írta pénteken az NlTimes hírportál.

A rendőrség közlései szerint a robbanószerkezetet hajnali négy óra körül hozták működésbe. Az épület számos ablaka betört, de az incidensben senki sem sebesült meg. A sajtóban közzétett fotókon az látszik, hogy

legalább öt horogkeresztet, valamint a "rohadt náci" kifejezést fújták vörös színű spray-vel az érintett szakiskola ablakaira.

A hatóságok átvizsgálták a környéket, de nem találtak gyanúsítottat. A rendőrség tovább nyomoz az ügyben.

Rateb Abawi, az iskola szóvivője a holland sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy nem sejti ki és milyen indíték állhatott a robbantás hátterében.

"Az iskola nem kapott előzetes bejelentést, hogy bárki tervezne elkövetni valamit"

- fogalmazott.

A betört ablakokat letakarták, a horogkereszteket és a többi graffitit pedig eltávolították az épület homlokzatáról. A tanítás pénteken a szokásos módon folytatódik.

Egy csütörtökön közzétett rendőrségi jelentés szerint év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai lakóházak és vállalkozások ellen, több mint kétszeresét tavalyi év azonos időszakában történt ilyen jellegű incidenseknek. Továbbra is Rotterdamban és Amszterdamban történik a legtöbb támadás, de egyre többet követnek el kisebb városokban is. A hatóságok és a holland települések polgármesterei fokozott segítséget kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemhez, és egyebek mellett a támadásokhoz gyakran használt Kobra tűzijátéktelepek európai uniós szintű betiltását szorgalmazták.

(Címlapkép: Lángol a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalota épülete Koppenhágában 2024. április 16-án. MTI/EPA/RitzauIda Marie Odgaard)