Robbanások rázták meg Kijevet, miközben afrikai vezetők küldöttsége érkezett az ukrán fővárosba

Robbanások rázták meg Kijevet, miközben afrikai vezetők küldöttsége érkezett az ukrán fővárosba

Az ukrán légvédelem hat Kinzsal rakétát, hat manőverező robotrepülőgépet és két drónt semmisített meg. Vitalij Klicsko szerint további rakéták is Kijev felé tartanak.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról számolt be a központi Pogyil kerületben, és arra figyelmeztetett, hogy további rakéták is a főváros felé tartanak, írja az MTI.

Az ukrán légvédelem arról számolt be, hogy hat Kinzsal rakétát, hat manőverező robotrepülőgépet és két drónt semmisített meg.

Reggel Kijevbe érkezett az az afrikai küldöttség, amelynek tagjai Dél-Afrika, Szenegál, a Comore-szigetek és Egyiptom vezetői. Utazásuk célja közvetíteni a szembeneálló felek között. A tervek szerint várhatóan találkoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd szombaton Szentpéterváron tárgyalásokat folytatnak Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A vezetők látogatásuk elején meglátogatták a Kijev melletti Bucsát, amely egyike azon helyeknek, ahol hivatalos ukrán vélemény szerint az orosz csapatok 2022 februárjában végrehajtott támadást követően súlyos atrocitásokat követtek el. Oroszország tagadja ezt.

Az afrikai békemisszió egy sor "bizalomépítő intézkedést" javasol Kijevnek és Moszkvának. A misszió célja "a béke előmozdítása, továbbá arra ösztönözni a feleket, hogy megállapodjanak egy diplomáciára épülő tárgyalási folyamatról" - közölték.

(Címlapkép: Romos raktár előtt egy háborús bűnöket vizsgáló ügyész Odesszában 2023. június 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. A raktárban dolgozó három ember életét vesztette. MTI/AP/Nina Ljasonok)