Rogánéknak már nem adná el a bírtokot a földtulajdonos

Rogánéknak már nem adná el a bírtokot a földtulajdonos

Obrusánszkiék egy hónapja fel sem veszik a telefont, sőt, a 23 oldalas adásvételi szerződést összeállító ózdi ügyvédet sem fizették ki

- nyilatkozta a hvg.hu-nak az Amerikában élő Barna Izabella, aki testvérével és két másik, szintén magyar-amerikai állampolgárral résztulajdonosa annak a földterületnek, amit Rogán Antal újdonsült apósa, Obrusányszki Zsolt próbált megvenni a Budapest Bank finanszírozásában.

A kormánypropaganda eleinte nemcsak ezt, hanem magát a földvásárlást is cáfolta, de miután kiderült, hogy az állami kézben lévő Budapest Bank állná a földvásárlás nagy részét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal meglehetősen zavaros indoklással elkaszálta az adás-vételt.

Barna Izabella a hvg-nek elmondta, a kormányhivatal által kifogásolt formai hibák kijavítása után sem terveznek új szerződést kötni az Obrusánszki családdal és két vevőtársukkal. Így a történtek után várhatóan a föld eddigi bérlőjének bérleti szerződését hosszabbítják meg, illetve lehet, hogy másokat is bevonnak, mert állítása szerint új érdeklődők is jelentkeztek.

Az elutasításról mint mondta, csak az ügyvédtől értesültek, ahogyan arról is, hogy a kormányhivatal néhány, helyrajzi számot és tulajdoni arányokat érintő pontatlanság mellett azért dobta vissza az ügyletet, mert Rogán Antal ifjú feleségének, Obrusánszki Barbarának az édesanyja egy korábbi, már nem érvényes igazolványszámot tüntetett fel a dokumentumon. 

Vagyis nem kapitális, földforgalmi törvénnyel ütköző hibák és szabálytalanságok, hanem abszolút adminisztratív hibák, sőt, inkább bakik miatt csúszott el az adásvétel

-    tette hozzá Barna Izabella.

A földvásárlás előzményeiről Barna Izabella elmondta, Obrusánszki Zsoltot több mint húsz éve ismerik, és a férfi az elmúlt években többször is érdeklődött náluk, hogy eladók-e a földjeik. Csakhogy soha nem maga vette volna meg azokat, hanem mindig valaki másnak keresett, és csak a két felet segített volna összekötni az ügyletben. Az Amerikában élő nő és tulajdonostársai ezért „kicsit meglepődtek”, amikor Obrusánszki tavaly ősszel közölte, hogy ő maga szeretné megvenni a földeket.

A kérdésre, hogy honnan van rá pénze, Rogán Antal apósa Barna Izabella szerint nem kezdett magyarázkodásba, csak közölte, hogy „valamennyi van”, a többire pedig, azt mondta, a Budapest Bank ad majd neki hitelt. 

Az 1,6 milliárd forintos vételárból a nyilvánosságra került adásvételi szerződés szerint csak 83,2 millió forintot fizettek volna a vevők, a fennmaradó több mint 1,5 milliárd forintot a Budapest Bank hiteléből fizették volna, de Rogán Antal és Obrusánszki Barbara családja később ezt is cáfolni próbálták.

Nekünk ennyi elég volt, nem firtattuk a részleteket. Ha a vevő azt mondja, hogy van pénze, akkor jó, megírtuk a papírt, és vártuk, hogy fizessen

- magyarázta Barna Izabella, hogy a földvásárlás miatt kipattant „médiafelhajtásig” nem is tudtak arról, hogy Obrusánszki Zsolt lánya, Rogán Antal felesége lett.