Gulyás: Kósa is lódított, nem döntöttek a benzinárstopról, nem biztos, hogy Rogán a "Tóni"

Gulyás: Kósa is lódított, nem döntöttek a benzinárstopról, nem biztos, hogy Rogán a "Tóni"

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Kormányinfókat ezentúl Varga Judit igazságügyi, vagy Rogán Antal propagandaminiszternek kellene vezetnie, mert Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem sok mindent tud a Völner-ügyről, de válaszaiból kiderült, talán ő az egyedüli ember Magyarországon, akit nem is igazán érdekel ez a sztori.

Kormányinfó: újra érvényes 2 oltással is a védettségi igazolvány

Vajon mit akar a magyaroktól ilyen korán az Orbán-kormány? Erre a kérdésre várunk választ már tegnap délután fél 5 óta, amikor is Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a saját közösségi oldalán bejelentette, csütörtökön reggel 7 órakor lesz a szokásos kormányinfó, és akkor tájékoztatnak a szerdai kormányülésről.

Lássuk, mire voltak kíváncsiak a kormányinfóra meghívott újságírók!

  • Üzleti titok az oroszoktól megvásárolt plusz egy milliárd köbméter földgáz ára, ezt még Vlagyimir Putyin sem fogja elárulni, de Gulyás Gergely szerint ennél olcsóbb nem lehet a piacon.
  • Azért nem kaptak a pedagógusok felmentést az oltás alól, vagy épp határidő-módosítást, ahogy azt a rendvédelmisek is megkapták, mert a minisztériumokban sem volt kivételezés a kötelező oltás alól.
  • Gulyás Gergely szerint a pedagógus-sztrájk törvénytelen volt, még ha jogos is, amiért sztrájkolnak. A szakszervezeti vezetők megtévesztették a tanárokat. A kormány viszont nem foglalkozott a sztrájkban résztvevő pedagógusokkal szembeni szankciókkal.
  • Február 15-ig fog a kormány dönteni a benzin-árstopról, akkor jár le amúgy a határidő.
  • Nem érkezett amerikai megkeresés NATO-csapatok magyarországi állomásoztatásáról. Vagy legalábbis a miniszter nem tud róla.
  • A kórházigazgatók jogosak dönteni arról, hogy az újságírókat beengedik-e a kórházakba. Emlékezetes, bírósági döntés született arról, hogy nem tilthatják ki az újságírókat a kórházakból, mert eddig ez volt a gyakorlat.
  • Orbán Viktor nem lesz ott Pekingben a téli olimpia megnyitóján.
  • Arra a kérdésre, hogy a kamudiplomák kapcsán Kósa Lajos kisebbet lódított-e, mint Hajnal Miklós, Gulyás Gergely leszögezte: ez ténykérdés. Amúgy meg 23 éve volt, hogy Kósa Lajos kamuzott a diplomájáról – igaz 8 éven keresztül -, de a miniszter nem tartja helyesnek az ilyen magatartást.

Bangóné öröksége: Kósa Lajosnak újra számot kell adnia a kamudiplomájáról

Talán elsőre meglepőnek tűnhet, de a most már ex szocialista politikus, Bangóné Borbély Ildikó bukása a Fidesz néhány jelenlegi országgyűlési képviselője számára is okozhat kellemetlen perceket: ugyanis Kósa Lajos és Bánki Erik is hazudott magának már diplomát. Előbbi 1990 és 1998 között egyetemi diplomásként szerepeltette magát az Országgyűlés honlapján, emellett két (angol és orosz) középfokú nyelvismeretet is feltüntetett, miközben egyetlen nyelvvizsgája sem volt.

 

  • Többszöri kérdés után elmondta, az érintett miniszterek nem tájékoztatták őt a tárcáiknál történt házkutatásról, és mivel titkosított nyomozás zajlott, nem is tudták, hogy ez a Völner-üggyel kapcsolatos, csak lefénymásoltak egy céggel kapcsolatos iratokat, illetve jegyzeteket készítettek azokról. Ő sem kérdezett senkit tegnapig, akkor Süli Jánosnál érdeklődött. Amúgy pedig titoktartási nyilatkozatot írattak alá a dolgozókkal nyomozók.
  • „Semmilyen olyan adat nem áll a a rendelkezésemre, ami feltételezi, hogy Rogán Antalnak köze lenne az ügyhöz” - szögezte le, majd később azt tanácsolta, hogy kérdezzék meg a minisztert, aki néha „rákényszerül”, hogy válaszoljon újságíróknak.
  • Nincs ellenére a kormányzatnak az az ellenzéki alaptörvény-módosítás, hogy csak népszavazás útján lehessen kilépni a NATO-ból.
  • Nem tart attól, hogy gyenge kezűnek tartják, amiért nem tud arról, hogy mi zajlik a Völner-ügyben a Süli vezette tárca nélküli minisztériumnál, hiába tartozik az is a Miniszterelnökség alá.
  • Völner Pálnak akkor kell lemondania a parlamenti mandátumáról, ha igazak a vele szembeni vádak.
  • Ezután több ez irányú kérdés esetében is arról beszélt, hogy ő nem tud válaszolni Völner Pál és Rogán Antal helyett, és ahhoz sincsen köze, hogy illegálisan hallgatták-e le Varga Judit bizalmasát.
  • Gulyás Gergely szerint lehetne szigorúbb a vagyonnyilatkozati rendszer, de ő mindig helyesen tölti ki.
  • Arra a kérdésre, hogy a Schadl-iratokban szereplő „Tóni” Rogán Antal-e, arról az ügyészséget kell megkérdezni.
  • Gulyás Gergely szerint abban viszont nincs igaza Völner Pálnak, hogy az EMMI egy trágyadomb lenne.
  • Ha tudná, se mondaná meg, hogy ki a közszereplő Schadl-szexvideóján, nincs jogi relevanciája.

Gulyás: „Ha tudnám, sem mondanám meg" kik vannak Schadl titkos videóján

Akkor sem árulná el Gulyás Gergely az újságíróknak, hogy kiket próbálhatott szexvideóval zsarolni Schadl György, ha tudná, kik vannak a felvételen - derült ki a csütörtöki kormányinfón, miután a Telex ezzel kapcsolatban feltett kérdésére adott válaszában a miniszter úgy fogalmazott, „Mivel nincs jogi relevanciája, ha tudnám, sem mondanám meg."