Igazi európai megoldás: Tilos lesz felvonulni a székely szabadság napján

Román recept: ha nő a társadalmi feszültség, vezesd le a magyarokon!

A polgármesteri hivatal a honlapján közzétett sajtóközleményben jelentette be, hogy a pénteken tartandó rendezvény kapcsán ugyan jóváhagyta a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést,

a résztvevőknek viszont határozottan tilos lesz felvonulni, pláne az úttesten.

A városházán valaki nagyon nagylelkűnek érezhette magát, ugyanis a közlemény külön kihangsúlyozza: a szervezők rendelkezésére bocsátják a Mihai Eminescu Központ nagytermét, "hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából".

A városvezetés azt is "jóvá hagyta hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja" - áll a közleményben, ám a résztvevőknek ügyelniük kell rá, hogy kizárólag a járdán távozzanak a megemlékezés helyszínéről.

Csak, hogy minden "törvényes, szakszerű és arányos legyen". Nem kell ide semmi felhajtás.

Pár bozgor majd megint átadja ugyanazt a sajtcetlit, amit az eddigi években is a kukába hajítottunk, csak ne legyenek annyian, hogy "tömegekről" írhasson a nemzetközi sajtó (már az a kevés orgánum, ami hajlandó ezzel foglalkozni).

Persze, "kulturális rendezvényt" azt tarthatnak dögivel, az nem érdekli a külföldi közvéleményt, de a nagy számú tüntetés, na az már véletlenül sem kell.

Így remélhetőleg a csendőrségnek sem kell újabb pereket veszítenie a bíróságon, mint a tavalyi hacacáré után, az nagyon kínos volt, úgyhogy még véletlenül sem ismétlődhet meg.

Megnyugtatták a románokat: nem a tüntetők, hanem a magyarok ellen szól a törvény

Todor Ciuhodaru - román szociáldemokrata parlamenti képviselő - a büntetőtörvénykönyv módosítására tett javaslatot, amit a héten fognak tárgyalni.