Megvan a megegyezés, új kormány alakulhat Romániában

Megvan a megegyezés, új kormány alakulhat Romániában

Lezárultak a tárgyalások Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között: a nagykoalícióra készülő pártok vasárnap bejelentették, hogy közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn az államfő által meghirdetett kormányalakítási egyeztetésre.

Az MTI beszámolója szerint

a kormánystruktúrára két változatot dolgoztak ki, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje - Nicolae Ciuca (PNL) és Marcel Ciolcau (PSD) - egymást váltja majd a kormányfői poszton. A két párt vezető testületei hétfőn döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Iohannis államfőnek.

Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a PNL kormányfőjelöltje azt mondta: "mindent megtesznek" azért, hogy a PNL adhassa elsőként a kormányfőt. A tisztségek elosztásának egyik elve az, hogy a pénzügyi és a közlekedési tárca, illetve a kormányfőtitkári tisztség mindig ahhoz a párthoz kerül, amelyiknek nincs miniszterelnöke.

A jövő hét folyamán vélhetően a kétkamarás parlament házelnöki tisztségeiről is döntenek a koalíciós partnerek - mondta Ciolacu.

Az RMDSZ elfogadta azt, hogy kimaradjon a miniszterelnöki tisztség rotációs rendszeréből, ugyanakkor elérte, hogy a parlamenti mandátumoknál nagyobb arányban képviseltesse magát a kormányban. Bár vasárnap a tárcák elosztásának végső változatát nem ismertették, a küldöttségvezetők szombaton azt mondták, hogy az RMDSZ megőrzi azt a három minisztériumot - köztük a liberálisok által is igényelt fejlesztési tárcát -, amelyeket a korábbi jobbközép koalíciós kormányban vezetett, amikor nem a parlamenti mandátumok 33 százalékával rendelkező PSD-vel, hanem a feleakkora parlamenti súlyt képviselő Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) osztoztak a tisztségeken.

A vasárnapi tárgyalások után Kelemen Hunor bejelentette: az új kormányban lesz két új minisztérium, a turizmusért és a vállalkozásokért felelős minisztérium, valamint a családokért és ifjúságért felelős szaktárca. "Románia demográfiai gondokkal küzd, új családtámogatási politikára van szükség, ezért mi kezdeményeztük és támogattuk azt, hogy létrejöjjön egy családokért felelős minisztérium" - indokolta közösségi oldalán a döntést az RMDSZ elnöke.

A küldöttségvezetők szerint csütörtökön - vagyis még a román nemzeti ünnep hosszú hétvégéje előtt - beiktatott kormánya lesz Romániának.

Romániát október 5-e óta ügyvivő kormány vezeti, amióta az USR kilépése nyomán a parlament megbuktatta a tavalyi választások nyomán alakult, Florin Citu liberális pártelnök vezette jobbközép koalíciós kormányt.