A román hatóság is megállapította, hogy nem történt diszkrimináció a székelyföldi áruházban

Videóval próbálták hergelni a magyarok ellen a románokat.

A román média és hivatali személyek rögtön felkapták a hírt és felszólították az áruházat arra, hogy adjon magyarázatot a történtekre, a román kormány Hargita megyei képviselője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy minden állampolgárnak nemzetiségtől függetlenül tisztelnie kell azt az alkotmányos cikkelyt, mely szerint Románia hivatalos nyelve a román.

Az intézmény vezetőségi testülete ezután hivatalból indított eljárást, hogy bizonyítsák a vlogger által közzétett videofelvétel, amelyben azt próbálta bizonygatni, hogy az árus azért nem szolgálta ki, mivel nem beszélt magyarul, és románul szólt hozzá nem tükrözi a valóságot. A kiszolgálására azért nem kerülhetett sor, mert nyitás előtt fél órával próbált vásárolni. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A bolt kamerás felvételei egyértelűen bizonyítják, hogy a blogger videóján látható harmadik vásárlási próbálkozásra is 13 perccel a nyitás előtt került sor.

A diszkriminációellenes tanács vezető testülete egyhangúan megállapította, hogy

a videó készítője nem járt el etikusan, részigazságokat közölt, és nem szolgáltatott korrekt bizonyítékokat állítása alátámasztása érdekében.

A tanács ugyanakkor elítél minden olyan kezdeményezést, amely egy etnikai csoport elleni gyűlöletre sarkall és ennek érdekében hamis információkat közöl, továbbá javasolja minden kereskedelmi egységnek, hogy bizonyosodjanak meg róla, hogy az ott dolgozók tudnak kommunikálni az állam hivatalos nyelvén.