Romániában négy vadászgép szállt fel, amikor orosz drónok kikötőket támadtak a határon

Romániában négy vadászgép szállt fel, amikor orosz drónok kikötőket támadtak a határon

Mobilokra üzenetekkel figyelmeztették a közelben élő lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre.

Romániában négy harci repülőgép ellenőrizte a légteret szerda hajnalban Tulcea megyében, a folyami határ közelében, amikor Oroszország ismét drónokkal támadta az ukrán civil kikötői infrastruktúrát - közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

A román katonai parancsnokság először a spanyol légierő légtérvédelmi járőrszolgálatra Romániába érkezett két F-18-as harci repülőjét küldte a térségbe a Kogalniceanu támaszpontról. Csaknem két óra elteltével a spanyol vadászgépeket román F-16-osok váltották, amelyek a Borcea légitámaszpontról szálltak fel.

A román radarok adatai szerint a hajnali légitámadás során az orosz drónok nem hatoltak be a román légtérbe.

A szerdai orosz dróntámadás idején is a mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenetekkel figyelmeztették az ukrán határ közelében élő lakosságot arra, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy ezek híján maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre.

Ismert, a gabonaexportban fontos szerepet játszó ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során már több alkalommal csapódtak be - feltehetően az ukrán légvédelem által eltalált - orosz drónok darabjai a NATO-tagállam Románia területén.

A román védelmi minisztérium ezúttal is határozottan elítélte "az ukrajnai civil infrastruktúra elleni indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadásokat".

(Címlapkép: Égő raktárépület Odesszában 2024. június 24-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Ukrán források szerint legalább három ember megsebesült. MTI/EPA/Ihor Tkacsenko)