Róna Péter: Azért megyek Brüsszelbe, hogy visszaszerezzem a tiszteletet és megbecsülést

Róna Péter: Azért megyek Brüsszelbe, hogy visszaszerezzem a tiszteletet és megbecsülést

A Jobbik-Konzervatívok pénteken kinevezett EP-listavezetője elmondta, tavaly szinte minden fontos gazdasági mutatóban lecsúszott Magyarország. A demográfiai válság mellett hazánk elszigetelődéséről is beszélt az ellenzéki párt évadnyitó rendezvényén.

Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok pénteken kinevezett EP-listavezetője a párt szombati évadnyitó rendezvényén először az elkeserítő demográfiai adatokról beszélt. Felidézte, tavaly 127 200 honfitársunk távozott az élők sorából, de csak 85 200 gyermek született,

azaz 42 ezerrel lettünk kevesebben egyetlen év alatt. És akkor még a kivándorlásról nem is beszéltünk.

Rendkívül ijesztő, de

a demográfiai előrejelzések szerint az évszázad végére Magyarország lakossága 6,5 millió alá csökkenhet.

Az átlagéletkor mintegy hat évvel tolódik majd az idősebb kategóriák felé. Vagyis kevesebb fiatal munkavállalónak kell majd eltartania arányában véve több időskorút.

Mint arra az Oxfordi Egyetem tanára rámutatott: tavaly szinte minden fontos gazdasági mutatóban a lecsúszás volt látható. Sőt, most már már olyan mutató is, ami hazánkat kétségkívül a sor végére utasítja. Ilyen például az egy főre jutó fogyasztás, ami az Európai Unió tagországai között nálunk a legalacsonyabb.

Róna Péter szerint

további óriási probléma hazánk elszigetelődése. Úgy látja, az elmúlt tíz évben magunkra maradtunk az Unióban, sőt, szembekerültünk a másik 26 tagállammal.

A jogász és közgazdászprofesszor arról is beszélt, az Unió láthatóan küszködik azzal a dilemmával, hogyan büntesse a számára elfogadhatatlan Orbán-kormányt. Ezzel kapcsolatban elmondta, nem támogatja a hetes cikkely szerinti eljárás alkalmazását, ami Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével is járna. Szerinte a megoldás nem az ügyes lobbizás, hanem a világos magyar értékrend megfogalmazása.

Róna kifejtette,

szívesen részt venne egy olyan program részletes és aprólékos kidolgozásában, sőt, meg is csinálná, amely az európai uniós támogatásokat közvetlenül juttatná az önkormányzatokhoz.

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője szerint erős önkormányzatok és hatékony önrendelkezés nélkül soha nem lesz demokrácia Magyarországon.

A Jobbik-Konzervatívok felkérésével kapcsolatban így fogalmazott:

Azért vállaltam el a felkérést, hogy visszaszerezze azt a tiszteletet és megbecsülést, amit én és nemzedékem, az '56-os nemzedék, egy életen át élvezett a világban, amit az utánunk következők sárba tiportak. Azért, hogy olyan politikára bírjam az Európai Uniót, amely hozzájárul hazánk, nemzetünk tényleges felemelkedéséhez, amely a megállíthatatlan korrupció helyett a becsületes kormányzás irányába vezeti a magyar kormányt"

- mondta.

(Címlapkép és fotók: Béli Balázs/Alfahír)