Róna Péter: Elkeserítő, hogy a kiégett Orbán Viktornak nincs nemzetgazdasági víziója

Róna Péter: Elkeserítő, hogy a kiégett Orbán Viktornak nincs nemzetgazdasági víziója

A közgazdászprofesszor pontról pontra szedte szét a kormányfő gazdasági lózungjait, üres frázisait.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján Orbán Viktor bevallotta, hogy semmiféle elképzelése nincs a nemzetgazdaság jövőjéről - reagált keddi sajtóközleményében Róna Péter. A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője emlékeztetett, a kormányfő négy pontban foglalta össze a mondanivalóját.

Róna szerint Orbán négy pontja közül három annak a bevallása, hogy a Fidesz-kormány programja csődöt mondott, a negyedik pont pedig nem jelent semmit.

A közgazdászprofesszor felidézve a miniszterelnök szavait, pontról pontra szétszedte a lózungjait:

Az első szerint az a jó, ha mi hitelezünk másokat és nem mások hiteleznek minket. Persze jó lenne, ha így lenne, de erről szó sincs: Magyarország el van adósodva, és a kormány katasztrofális költségvetése további súlyos eladósodást jelez. A második pont, ami szerint a költségvetést egyensúlyba kell hozni, hasonló távolságra áll a valóságtól. Amihez Orbán „megoldása” az önkormányzatok immáron végzetes kivéreztetése. Harmadik nemzetgazdasági elképzelése szerint „jobb dolgozni, mint tengeni, lengeni”.

Ez aztán bölcsesség a javából, amire még soha senki sem gondolt… - jegyezte meg némi gúnnyal Róna.

A Jobbik jelöltjeként induló közgazdász úgy érvelt: Orbán nem veszi észre, hogy a megélhetésért két-három munka vállalásával küzdő magyar családok nem tengenek, nem lengenek, hanem megfeszülnek a mindennapjaikban. Mindezt azért, mert a kormány gazdaságpolitikájának egyetlen célja terepet adni az általa kiválasztottak korlátlan harácsolásának - fogalmazott.

Negyedik mélyreható bölcsessége szerint „mindig az a jobb, ha mi keresünk másokon, mintha mások keresnek rajtunk”. Ennek a „mély meglátásnak” a szellemében adja el Orbán Viktor az akkugyárakat ide telepítő kínaiaknak az ország termőföldjét és vízkészletét, s telepíti be az ázsiai vendégmunkások százezreit, feláldozva a magyar nemzet egészségét és jólétét

- világított rá Róna Péter, s végül arra is kitért:

„Sajnálattal láttam, hogy a magyar miniszterelnökből egy kiégett ember beszél, akinek a nemzet igazi érdekeinek képviselete helyett már csak üres frázisok koptatására telik.”

(Címlapkép: Róna Péter a Jobbik évadnyitóján - Béli Balázs/Alfahír)