Róna Péter: Orbán orosz érdekek mentén árulja el a magyar gazdákat!

Róna Péter: Orbán orosz érdekek mentén árulja el a magyar gazdákat!

Putyin azért terelte Európába az ukrán gabonát, hogy éhínség törjön ki Afrikában és Ázsiában, így migránsok milliói indulnak meg Európa felé, véli a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője.

Orbán kiállása Moszkva mellett és Ukrajna ellen nem a magyar gazdák érdekeit, hanem éppen azoknak az ellenkezőjét szolgálja – jelentette ki sajtóközleményében Róna Péter közgazdászprofesszor.

Az oroszok szándékosan terelték az ukrán gabonát Európa irányába.

Kifejtette: a magyar gazdák érdeke – csakúgy, mint az európaiaké – nem az, hogy az ukránok ne tudják eladni termésüket – ami csak egy hatalmas ukrán menekülthullámot eredményezne –, hanem az, hogy az ukrán gabona, ahogy eddig is, harmadik országokba, azaz Afrikába és Dél-Ázsiába kerüljön. Putyin ezt próbálta megakadályozni azzal, hogy elzárta a kiutat az ukránoknak a Fekete-tengeren át, azt remélve, hogy emiatt kitör az éhínség Afrikában és Ázsiában, így migránsok milliói indulnak meg Európa felé. Nem az a fontos tehát, hogy ne adják el az ukrán gabonát, hanem az, hogy ne nálunk.

Róna Péter szerint e a Nyugat – elsősorban a britek – átláttak Putyin tervén, és éppen ezért fegyverezték fel az ukránokat a legfejlettebb rakétákkal, amelyekkel az ukránok megsemmisítették az orosz fekete-tengeri flotta közel felét.

Amikor tehát Orbán ennek megpróbál keresztbe tenni, akkor nemcsak Európa, hanem a magyar gazdák érdekei ellen is tesz.

Róna Péter úgy látja, hogy a magyar gazdák érdeke, más európai országok gazdáinak érdekeihez hasonlóan, az, hogy minél több ukrán gabona menjen Afrikába és Dél-Ázsiába, ami a fekete-tengeri szabad szállítmányozást jelenti. Az ezzel ellentétes politika, az európai és bennük a magyar érdekek, elsősorban a magyar gazdák érdekeinek az elárulása – hangsúlyozta a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)