Róna Péter megtiszteltetésnek nevezte az államfőjelöltséget, és elképzelhetőnek tartja a fideszes lejáratókampányt

Róna Péter megtiszteltetésnek nevezte az államfőjelöltséget, és elképzelhetőnek tartja a fideszes lejáratókampányt
Elsősorban nagyon-nagy megtiszteltetés és felelősség

– reagált az Alfahírnek Róna Péter, az Egységben Magyarországért frissen megnevezett államfőjelöltje; nemzetközi közgazdász délután 2-ig tanított Oxfordban, azután nyilatkozott portálunknak.

Ez egy feladat, amit nem szabad kikerülni – fogalmazott Róna Péter, hozzátéve: hiszen az országnak azt a részét, amelyet az a hat párt képvisel, amelyek engem jelöltek, annak is lehet egy köztársasági elnökjelöltje, és neki el kell mondania ország-világ előtt, hogyan képzeli el haza jövőjét az ellenzék.

Kérdeztük a március 10-ei parlamenti beszédével kapcsolatban is, amivel kapcsán jelezte, ahhoz, hogy szót kapjon az államfőszavazás napján a Parlamentben, azt a Fidesznek még meg kell szavaznia. Így szerinte az még egyáltalán nem biztos, de egyelőre még neki is végig kell gondolnia az üzenetét.

Róna Péter nem zárta ki, hogy a Fidesz a személyét is érintő negatív kampányt indít majd el

„Lehetséges, de vállalni kell. Itt van egy feladat, amit el kell végezni”

- hangsúlyozta.

„Senki nem mondja, hogy erre esély lenne, de nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hanem hogy milyen jövőképet kívánunk a társadalom elé felrajzolni”

- válaszolta arra a kérdésünkre, hogy nem tart-e attól, hogy eleve esélytelenül indul, hiszen a Fidesz a kormánypárt korábbi alelnökét, Novák Katalint jelölte.

Elárulta továbbá azt is, hogy március 2-ig Oxfordban marad, addig tanít, illetve most kezdi szervezni, hogy valaki átvegye a szemeszter hátralevő részét tőle. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem látott rá a pártok közti egyeztetésekre, és így igazából ő azt sem tudja megmondani, milyen következtetések után döntöttek közte, valamint Iványi Gábor, valamint Elek István között – miután felkérte őt Jakab Péter, azután vele nem egyeztettek a pártok.

Jakab Péter: egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert államfőjelöltnek

Jakab Péter, a Jobbik elnöke közösségi oldalán reagált a hírre, miszerint az Egységben Magyarországért köztársasági elnökjelöltje Róna Péter lett. "Egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert, az Oxfordi Egyetem tanárát, vállaljon szerepet az államfőjelölésben. Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!