Rosszul taktikázott a republikánus elit? - Paul Ryan marad a szenátusi házelnök

Ezek után a kongresszus már korántsem jelenthet akkora kihívást Trumpnak.

Giuliani egy rendezvényen tett olyan megjegyzést, melyből mindenki arra következtetett, hogy ő lesz a Trump-kormányzat külügyminisztere. Keddre azonban kiderült:

túl sok kétes üzleti ügye van Amerika gazdasági vetélytársaival ahhoz, hogy a wahingtoni diplomácia vezetője lehessen.

Trump lehet, hogy mégsem költözik be a Fehér Házba

Sajtóértesülés szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt fontolgatja, hogy nem költözik be a Fehér Házba, hanem inkább a XIV. Lajos francia király stílusában berendezett manhattani Trump-toronyház legfelső emeletéről fogja irányítani az Egyesült Államokat. Trump állítólag még mindig nehezen akarja elfogadni, hogy az élete, életmódja radikálisan megváltozik majd.

Közben Mike Pence leendő alelnök és Donald Trump az üzletember manhattani felhőkarcolójában egyeztettek a jövőbeni kormánytagokról.

A CNN hírtelevízió információi szerint a megválasztott elnök Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettessel, Henry Paulson bankárral, volt pénzügyminiszterrel, továbbá változatlanul Newt Gingrich volt házelnökkel és John Bolton volt ENSZ-nagykövettel tárgyal a külügyminiszteri tárcáról. Állítólag szóba került még Bob Corker, Tennessee állam szenátora és Richard Haass a Külkapcsolatok Tanácsa elnöke neve is a külügyminisztérium élére.

Már az is egyértelműen kiderült: Ben Carson, volt elnökjelölt-aspiráns nem akar kormányzati munkát vállalni.

Úgy tűnik, hogy a republikánus pártelit mesterkedése sem jött be:

a párt szenátorai egyhangúlag ismét a wisconsini Paul Ryant választották meg házelnöknek (a demokraták nem jutottak dűlőre képviselőcsoportjuk vezetőjének megválasztásában).

Ryan újraválasztása jó hír Trumpnak, hiszen az őt korábban hevesen kritizáló politikus újabban harcos támogatójának számít, rajta keresztül pedig sikeresen viheti keresztül akaratát a kongresszus republikánus többségén.

Az elnök emberei: Trump bejelentette, ki lesz az elnöki stáb vezetője

Donald Trump leendő elnök bejelentette: ahogy várható volt, a kevésbé megosztó Reince Priebus vezeti majd az elnöki stábot, ám a New York Times információi szerint egy váratlan húzással Stephen Bannont, a Breitbart ügyvezetőjét nevezte ki a Fehér Ház fő stratégájává és főtanácsadójává.