Rost Andrea távozik az Operaházból, de nem vonul vissza

Rost Andrea távozik az Operaházból, de nem vonul vissza

A nyáron vidéki fesztiválokon lép fel, többek között a VeszprémFesten. A művésznő idén június 9-én a Facebookon jelentette be döntését.

Nem írja alá Rost Andrea a következő, 2023/24-es évadra szóló szerződését, sőt, a főszereplésével nyárra meghirdetett A varázsfuvola előadásait sem vállalja. Döntéséről Ókovács Szilveszter főigazgatót írásban tájékoztatta.

Mindezek közvetlen előzménye az volt, hogy június 7-én Ókovács Szilveszter koncepcióváltásra hivatkozva kirúgta Kesselyák Gergely karmestert, aki Rost Andrea mellett a másik kihívója volt a főigazgatói posztért folyó versenyben. Mi több, a szakmai bizottság Kesselyák pályázatát ítélte a legjobbnak, így őt javasolták az Operaház élére. Csák János kulturális és innovációs miniszter viszont meghagyta posztján az azt már tíz éve betöltő Ókovácsot.

Rost Andrea némi mérlegelés után fájó szívvel hozta meg döntését, de nem indokolta azt. Mindemellett biztosította a közönséget arról, hogy nem áll szándékában visszavonulni.

A Kossuth-, Prima Primissima- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő előadását nyáron vidéki fesztiválokon élvezheti a közönség. Július 2-án a Győri Filharmonikusokkal közös áriaestjét csodálhatják meg az érdeklődők a Fertőrákosi Barlangszínházban. Július 12. és 15. között pedig a VeszprémFest keretében, a Jezsuita Templomkertben láthatjuk Rost Andreát, minden nap egy-egy különleges produkcióval.

Rost Andrea teljes posztja itt olvasható:

„Tisztelettel tájékoztatom az opera szerető közönséget, hogy a Magyar Állami Operaház 2023/24 - es színházi szezonra ajánlott szerződését nem írom alá, mely döntésemről a mai napon Ókovács Szilveszter főigazgató urat írásban tájékoztattam. Már nyáron - a főszereplésemmel meghirdetett – A varázsfuvola előadásokon sem lépek színpadra.

Némi mérlegelés után fájó szívvel hoztam meg ezt a számomra oly nehéz döntést.

Nem vonulok vissza!

A közönség nyáron vidéki fesztiválokon találkozhat velem. A VeszprémFest keretében számos produkcióban láthatnak, és szeretettel hívom Önöket a Győri Filharmonikusokkal tartandó áriaestemre a Fertőrákosi Barlangszínházba.

A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi- és koncert felkérésnek örömmel teszek majd eleget. Emellett alapítványommal kívánok kiemelten foglalkozni, melynek célja -többek között- a fiatal pályakezdő művészek támogatása.

(Címlapkép: Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes énekel a Magyar Zene Házában 2022. december 20-án. MTI/Illyés Tibor)