RTL Híradó: Orbán ismét megvezetve, elmaradt a Nagy Bejelentés

Viktor így is örülhet, hogy luk van a hátsóján, legalább megúszott egy pert.

Andreas Rudas, a német RTL-csoport Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója hétfőn beszélt a magyar RTL Híradó szerkesztősége előtt – a balliberális 444.hu értesülései szerint.

A csapat feszülten figyelte a német tulajdonosok elvárásait, hiszen a Fidesz leszállította a reklámadót, Angela Merkel budapesti látogatásával egyidejűleg. Ezért sokan arra számítottak, hogy a kereskedelmi tévé ezentúl inkább újszülött fókabébikről és a rejtélyes mezőkövesdi gabonakörökről ad hírt, a belvárosi ingatlanügyek vagy Habony Árpád táskájának tartalma helyett.

Rudas ezzel szemben nem tette meg a Nagy Bejelentést, hanem kijelentette, hogy nem akarnak változtatni a szerkesztési elveken, mi több, kifejezetten elégedettek a magyarországi stáb munkájával. Az RTL Híradó csapata megnyugodott, úgy látszik, a fideszes döntéshozatalt megvezette a tévé.

A 444.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy Rudas egy állománygyűlésen nem biztos, hogy nyíltan beszél. Ha lesz változás, az több hónap alatt, szinte észrevétlenül zajlik majd le, nem pedig az egyik snittről a másikra ugrik Rogán Antal luxusórájáról a rezsicsökkentés öröméről nyilatkozó nyugdíjasra a kamera képe.

Az RTL főnökei úgy magyarázták meg a kormány meghátrálását, hogy ezért a tévének semmit nem kellett cserébe adnia, hiszen az EU úgyis a budapesti kormány elképzeléseivel szemben határozott volna. Viktor így is örülhet, hogy luk van a hátsóján, legalább megúszott egy pert, és öt százaléknyi reklámadót még mindig megtarthat az állam.

Nem csak a Fidesz áll hadilábon az RTL Klubbal. Nem egyszer fordult elő, hogy a bíróság szerint a tévé megsértette a kiegyensúlyozottság követelményeit, akkor, amikor egy adott hírrel kapcsolatban nem számoltak be a Jobbik álláspontjáról. Többször is perre ment a nemzeti párt, többek között véleménye elhallgatása miatt, nyert is.

Ezzel együtt a munkatársak meglátása az, hogy Dirk Gerkensnek, a magyar RTL vezérigazgatójának a hamarosan lejáró szerződését nem fogják meghosszabbítani, de ez szerintük nem politikai okok miatt van, hanem csak úgy.