Schadl György letartóztatása sem volt elég indok ahhoz, hogy fejek hulljanak a végrehajtóknál

Schadl György letartóztatása sem volt elég indok ahhoz, hogy fejek hulljanak a végrehajtóknál

A legtöbben (talán naivságból) azt gondolták, hogy egy olyan súlyú korrupciós ügyben ahol Völner Pál bukott igazságügyi miniszter-helyettes és Schadl György, a Végrehajtói kar szintén (be)bukott elnöke a fő gyanúsítottak, fejek fognak hullani, vagy legalábbis alapos tisztogatás lesz Völner közvetlen köreiben és a végrehajtóknál. Olyannyira nem így történt, hogy

Schadl letartóztatása után még hónapokig nem történt semmilyen belső ellenőrzés nem rendelt el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK)

- értesült az RTL.

Az is figyelemreméltó, hogy az őrizetbe vétel előtt 2020-ban és 2021-ben összesen 92 vizsgálatot kezdeményeztek, amelyek közül 13, azaz az esetek csaknem 15 százaléka végződött fegyelmi feljelentési javaslattal. Az idén indított eljárások közül viszont egyik sem zárult ilyen eredménnyel.

Az MBVK adatai szerint Schadl György tavaly a november 5-i letartóztatása előtt utoljára szeptember 16-án kezdeményeztek vizsgálatot, azután viszont legközelebb idén február 18-án.

Az RTL közérdekű adatigényléssel fordult MBVK felé annak kiderítés érdekében, hogy miért nem indult vizsgálat akár a nyomozásban érintettek, akár más végrehajtók ellen - hiszen a botrány rendszerszintű kérdéseket vetett fel -, a végrehajtói kar azt közölte:

ez a kérdés álláspontjuk szerint nem közérdekű adat vagy közérdekből nyilvános adat megismerésére irányul, „ebből következően a kérdésére nem tudunk válaszolni”.

A törvény lehetővé teszi, hogy soron kívüli vizsgálatot indítsanak súlyos vagy rendszeres jogszabálysértés esetén, de a végrehajtói kartól kapott adatok alapján a letartóztatás utáni három hónapban ilyen sem indult.

Biró Marcell, a kar felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke az InfoRádióban korábban arról beszélt, hogy „az igazság kiderítése az igazságszolgáltatás feladata”. Szerinte a bíróság döntése alapján kell határozni, hogy ki folytathatja a munkáját és ki nem. Azt is megjegyezte, hogy az érintett végrehajtókat minden esetben felfüggesztették.

A tavaly kirobbant korrupciós botrány az RTL információi szerint nem csak a megvádolt végrehajtókra lehet hatással. Gondot okozhat például, hogy 

vannak olyan ellenőrzési eljárások, amelyeknél a vizsgálat alá vont végrehajtók Schadl György botrányára hivatkozva megkérdőjelezték az ügymenet pártatlanságát. A csatorna szerint ennek alapján érdemes megvizsgálni a korábbi vizsgálatok eredményét mutató statisztikát:

2020-ban és 2021-ben az MBVK adatai alapján összesen 92 eljárás indult, ezek közül pedig 13, azaz az esetek csaknem 15 százaléka végződött fegyelmi feljelentési javaslattal. A csatorna úgy tudja, ezek között kisebb problémák is előfordulhattak, amelyeket ha a végrehajtó megoldott, gond nélkül folytathatta a tevékenységét.

Idén februárban – tehát több hónappal azután, hogy letartóztatták a szervezet elnökét – ismét indultak már ellenőrzések, szeptember 30-ig összesen 73. Ezek közül viszont már egyik sem végződött fegyelmi feljelentési javaslattal.

Azt nem tudni, hogy idén, a botrány kirobbanása után kiket ellenőriztek, az MBVK szerint ugyanis ezeket az adatokat nem lehet kiadni.