Ruszin-Szendi Romulusz: A hagyományos föld-víz-levegő hadszíntér kiegészült a kibertérrel és az űrrel

Ruszin-Szendi Romulusz: A hagyományos föld-víz-levegő hadszíntér kiegészült a kibertérrel és az űrrel

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint a 21. században a régi kérdésekre nem ugyanazok a válaszok.

A 21. században a régi kérdésekre nem ugyanazok a válaszok - jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke szerdán Veszprémben, a Pannon Egyetemen, ahol a haderőfejlesztésről beszélt.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy "High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben" címmel tartott előadásában rámutatott:

a hagyományos föld-víz-levegő hadszíntér kiegészült a kibertérrel és az űrrel, ami egészen más megközelítést igényel.

Elmondása alapján Magyarország előtt több út állt a haderőfejlesztési program megkezdésekor; a semlegesség, amely "eddig sohasem sikerült", illetve a tömegpusztító fegyverek birtoklása azonnal kiesett; valamelyik nagy hadsereg "utánzása" volt még opció, de "azt kevesen engedhetik meg maguknak anyagilag", továbbá a szövetségi lét, a NATO-tagság. A döntés végül az lett, hogy "szövetségesek vagyunk és maradunk", miközben építünk egy olyan haderőt, amelyik képes védelmet biztosítani támadás esetén - fogalmazott az MTI beszámolója szerint Ruszin-Szendi Romulusz.

(Címlapkép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én. Mögötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. MTI/Kovács Tamás)