Rüsztem és a csodaszarvas

A közép-ázsiai szakák között is megvolt a csodaszarvas üldözés jellegzetes motívuma, amely a Sahnáméban, vagyis a Királyok könyvében maradt fenn.

A hét próba

Rüsztem történeteiben sok, a magyar népmesében is megtalálható elem található meg, a hősnek mindkét helyen emberfeletti cselekedeteket kell végrehajtani és félelmetes szörnyekkel megküzdeni, csak így nyeri el jutalmát. A szkíták ősapjának, Héraklésznak tizenkét feladatot kellett teljesíteni, Rüsztemnek hetet. Többek között megküzdött egy félelmetes sárkánnyal, megfogott egy gyorslábú vadszamarat, megnyúzta és beburkolózott a bőrébe. (Hérodotosz is hasonlóan tett, csak ő oroszlánbőrbe bújt.) Rüsztem ezt követen megült egy tüzes paripát.

A csodaszarvas történet

Az egyik feladata során meg kell keresnie egy különleges forrást. Rüsztemet nem más, mint a szkíták jellegzetes állata, a csodaszarvas segítette meg. A csodaszarvas legtöbbször új hazát mutatott a szkíta vezetőknek, a szaka történetben egy másik változatot ismerünk meg. Amikor a hős nagyon megszomjazott a sivatagban, megjelent előtte a csodás szarvas és elvezette őt a forráshoz, hogy felüdüljön. Így tudta teljesíteni feladatait a szaka hős.