Lélegzetelállító kompozíciók, tragikus vagy örömteli emberi sorsok

Lélegzetelállító kompozíciók, tragikus vagy örömteli emberi sorsok

A 37. Magyar Sajtófotó Kiállításon jártunk.

Tizennégy kategóriában már korábban ismert volt a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat „dobogósainak” személye és művei. A két legrangosabb díj, a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíj, valamint a legjobb emberközpontú ábrázolásért járó André Kertész-nagydíj nyerteseit azonban csak a kiállítás megnyitóján hirdették ki.

276 fotós 2462 pályaművében összesen 6305 fényképet küldött be a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra, melyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya hirdetett meg a 2018-as évben készült fotókra. A közéleti fotókat kedvelőknek „szerencséjük” volt, hiszen év végén a rabszolgatörvény botrányos elfogadása, valamint az azt követő tiltakozáshullám is remek „alapanyagot” szolgáltatott. De emellett volt téli olimpia, foci-vb, Vidi az Európa Ligában, hajléktalantörvény, otthonápolás és választás is. Állandó témát tud szolgáltatni a cigány mélyszegénység és jómódúság közti kontraszt is, a mélyszegénységből történő kitörés, és persze a természet, ennek kapcsán pedig a környezetvédelem.

A kiállítások történetében első alkalommal a MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyertes pályázóit csak a kiállítás megnyitóján hozták nyilvánosságra, a nyertes pályaműveket is csak a megnyitó ünnepség során leplezték le.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója a megnyitón felvillantotta az intézmény névadóját bemutató állandó kiállítás látványterveit, majd átadta a Fotóriporteri Életműdíjat Szebeni András fotóművésznek.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya örömét fejezte ki, hogy a pályázók között egyre több a hölgy, valamint hogy egyre nő a szociofotó súlya is.

A kiállítást végül Vámos Miklós nyitotta meg, aki a sajtószabadság és a sajtó sokszínűsége mellett tette le a voksát. A nyomtatott médiát hiányolta, mint fogalmazott, „napilapok alig vannak”, de azt kérte, a sajtófotó ennek ellenére tartson ki!

Az Alfahír fotósa, Béli Balázs szintén beadta pályázatát, Szokatlan jelenetek a Parlamentben című sorozata a Képriport kategóriába tartozik. Fotós kollégánk pályázati anyagának három fotója is szerepel az év sajtófotóit tartalmazó albumban.

Munkatársunk három fényképe is bekerült az év fotói közé | Alfahír

Munkatársunk három fényképe is bekerült az év fotói közé

Természetesen Béli Balázs kollégánkkal, aki korábban maga is nyert díjakat, a helyszínen tekintettük meg a megnyitót, képgalériánk az ő élményeit örökíti meg.

És akkor lássuk a díjazottakat, illetve a győztes pályaművekből egy ízelítőt:

MÚOSZ Nagydíj a legkiemelkedőbb teljesítményért

Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Hogyan formálja a víz a Földet

André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú ábrázolásért

Bődey János (Index.hu): „Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.”

Fotóriporteri Életműdíj

Szebeni András fotóművész, Érdemes Művész

Molnár István-díj az elmúlt év legjobb, fotókat felhasználó tipográfiai tervéért

Bácsi Róbert László, Halász Gabi és Urbán Ádám

Különdíjak

Escher Károly-díj a legjobb hírképért: Mónus Márton (MTI/MTVA)

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért: Kurucz Árpád (Magyar Idők)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter: Török János (Délmagyarország)

Szalay Zoltán-díj a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak: Mónus Márton (MTI/MTVA)

Dicséretben részesült

Sóki Tamás (MTI/MTVA külső munkatárs): Délibáb

Komka Péter (MTI/MTVA): Ferences Szegénygondozó Nővérek

Török János (Délmagyarország): Éjszakai behúzás

Hír-, eseményfotó

1. díj: Mónus Márton (MTI/MTVA): Lufi

A nyertes pályamű a választásokat követően készült, a 2018. április 14-i ellenzéki gyűlésen. Éles kontrasztot alkot a mobiltelefonjaikkal világító tömeg, illetve az este sötétsége, amelyből csak a piros-fehér-zöld „luficsokor” bukkan elő.

2. díj: Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA): Látogató

3. díj: Huszti István (Index.hu): Oszlatás

Képriport

1. díj: Zsolnai Péter (Bors): Rabszolgatörvény

A győztes, fekete-fehér sorozat a rabszolgatörvény elfogadását követő tiltakozásokat örökíti meg. Az itt bemutatott képen a fotós egy kollégája kutatja a tüntetők maguk után hagyott nyomait. A lángok fényében csak a fotóriporter kontúrja látszik.

2. díj: Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): Magyar Nemzet utolsó napja

3. díj: Mónus Márton (MTI/MTVA): Élet a halál után

Mindennapi élet (egyedi)

1. díj: Reviczky Zsolt (HVG): Színes álom

A nyertes fénykép 2018. október 14-én, az otthontalanokat büntető törvény előestéjén készült. A fotón egy hajléktalan alszik a Ferenciek tere színesen megvilágított aluljárójában. A vaskos oszlopokhoz képest aprónak tűnik az alak, ami az elrejtőzésre és a kiszolgáltatottságra utal.

2. díj: Sándor-Tóth Zsuzsanna: Fejés az esztenán

3. díj: Marosfalvi Péter (Zsaru Magazin): Egyetemre megy a ló

Mindennapi élet (sorozat)

1. díj: Bődey János (Index.hu): „Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.”

A győztes pályamű elnyerte a legjobb emberközpontú ábrázolásért járó André Kertész-nagydíjat. A sorozat a 26 éves, többszörösen fogyatékos Niki és családja életét mutatja be. Niki otthoni és intézményi ápolásra szorul, előbbit édesanyja és édesapja végzi Budapesten. Az édesanya havi 52 800 forint ápolási díjban részesül. A szülők aggodalmából jött a sorozat fent olvasható címe. Az itt bemutatott fotón Niki a húga, Dóra ölelésében látható.

2. díj: Kölcsey Sára (szabadfoglalkozású): Anyás reggel

3. díj: Ajpek Orsolya (Index.hu): Pontos napirend nélkül könnyen szétesik a valóság

Emberábrázolás – portré (egyedi)

1. díj: Páczai Tamás (Képmás Magazin): Búcsújárók

A nyertes fotó jómódú szlovákiai cigányokat ábrázol, akik 2018. szeptember 8-án a cigányság egyik legszentebb búcsújáró helyére, Csatkára érkeztek. A fotón szereplő alakok öltözékét, kiegészítőit érdemes megfigyelni.

2. díj: Boncsér Orsolya (szabadfoglalkozású): Lányok

3. díj: Cséfalvay Á. András (szabadfoglalkozású): Nefelejcs

Emberábrázolás – portré (sorozat)

1. díj: Kállai Márton (Szabad Föld): Gyásztörés

Az első helyezett sorozat Sztojka „Kalapos” Zoltánról szól, aki ősi cigány hagyomány szerint, gyásztörés során búcsúzik halott féltestvérétől. Az itt látható fotón Zoltán már megvált a gyász alatt növesztett szakállától, valamint fekete ruházatát is színesre cserélte.

2. díj: Ladjánszki Máté (szabadfoglalkozású): Politikus portrék

3. díj: Marjai János (24.hu): Hasznos holmik

Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi)

1. díj: Csudai Sándor (Origo): Konfetti

A nyertes pályamű a 2018-as Balaton Sound utolsó koncertjén készült. A kicsit eltolt perspektívából „lőtt”, mozgalmas fotón a színes konfettieső mögött az éjszaka sötétje és a lazán öltözött fesztiválozók tömege alkotja a kontrasztot.

2. díj: Nagy András (MTI/MTVA): Hosszabbítás

3. díj: Nagy Szabolcs (szabadfoglalkozású): Szeletel, menetel, dobozol – Kolorádó fesztivál, Nagykovácsi, 2018. június 14.

Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat)

1. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Konferencia pillanatok

A győztes sorozat – ellentétben az előző kategória fődíjasával – teljesen nélkülözi a kinezikus elemeket. A szabályos mértani formákat csak egy-egy szokatlan tárgy vagy alak formája töri meg. A sorozatnak ezen a képén ezt a szerepet a konferenciaterem biztonsági alkalmazottja tölti be.

2. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Üres formák

3. díj: Kállai Márton (Szabad Föld): Werk

Sport (egyedi)

1. díj: Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású): Pillangó

A kategória győztes fotója 2018. február 21-én készült a kaposvári Csík Ferenc uszodában egy víz alatti, búvárfelszerelés segítségével. A felvétel azt a pillanatot ábrázolja, amikor Tiba Benjámin, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszója pillangóúszásban a víz alá csap és levegőt fúj ki.

2. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Valentino Rossi

3. díj: Illyés Tibor (MTI/MTVA): Vízfüggöny mögött

Sport (sorozat)

1. díj: Zoltai András (szabadfoglalkozású): Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban

A nyertes fotósorozat Örményországban készült, a fő mondanivalója pedig az, hogy a nemzetközi konfliktusok és gazdasági recesszió sújtotta országban a sport még ma is az első számú kiugrási lehetőség, emellett a nemzeti identitást is erősíti. A sorozat itt látható fotóján Gagik Xacikyan többszörös korosztályos bajnok és társa látható az olimpiai bajnok Albert Azaryanról elnevezett jereváni sportcsarnokban. A fényképen a feltűnően sötét tónus mellett kiemelkedik a két sportoló testhelyzete közti üvöltő kontraszt: míg a gyűrűn függő Gagikon ruha alig van, és izmai szemmel láthatóan feszesek, pihenő, mobiltelefonozó társa teljesen felöltözve, ellazult testhelyzetben várakozik.

2. díj: Varga Dzsenifer (szabadfoglalkozású): Vakfoci

3. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): A Tabánból az NB2-be

Természet és tudomány (egyedi)

1. díj: Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású): Nylon

A győztes fénykép a tengerek emberi szennyezésére hívja fel a figyelmet, mely már a hírekben is egyre nagyobb teret kap. A teljesen természetes fotón az egyetlen szintetikus anyag a delfin fején levő nylonzacskó. A fotós azt írja, bár azt nem tudta elvenni az állattól, de végül felhozta a víz alól.

2. díj: Kovács Norbert (szabadfoglalkozású): Lendület

3. díj: Tökölyi Csaba (szabadfoglalkozású): Köntös

Természet és tudomány (sorozat)

1. díj (megosztva): Máté Bence (Fotonatura Kft.): Fények és árnyak

Máté Bence nem ismeretlen a világ fotósai között sem: az egyetlen, akit Az év ifjú természetfotósának és Az év természetfotósának is megválasztottak. Mostani sorozata rendhagyó: gyakorlatilag a fekete és az arany színeivel, illetve azok árnyalataival játszik. Az itt bemutatott fotón egy vidra és az ő jeges vízen feltűnő tükörképe látható.

1. díj (megosztva): Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Hogyan formálja a víz a Földet

Radisics Milán fotósorozata elnyerte a MÚOSZ Nagydíját is. Az absztrakt művészeti alkotásokra emlékeztető fényképsorozat a víz útjainak evolúcióját mutatja be tizenegy országban készült képek révén. A fotós célja volt felhívni a figyelmet a víz sokszínűségére és fontosságára a klímaváltozás arcain keresztül. Az itt látható fotó a svédországi Malsjön-tavon készült. A jégen látható repedések az első fagyos éjszakán kicsapódó metán révén jöttek létre, mikor a buborékok megrepesztették a jeget.

3. díj: Barabás Ákos (Székelyhon.ro): Medvekrízis Székelyföldön

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. díj: Giampiero Assumma (szabadfoglalkozású): Hajléktalanként élni Budapesten

A kategóriagyőztes független olasz fotográfus pályaműve egy Kálvin téri hajléktalan párt ábrázol. A szürke járólap, a hiányos öltözék, valamint a hideg színek a kilátástalanságot sugallják.

2. díj: Reviczky Zsolt (HVG): No go zóna

3. díj: Röhrig Dániel (Adathír.hu): Választás 2018

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. díj: Révai Sára (Nlcafe.hu): A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr

A nyertes sorozat Ózd mélyszegénységben élő cigánygyerekeiről, a cigány népdalokat éneklő Várkonyi Csibészekről szól. Az együttes a Nemzetközi Roma Nap alkalmából meghívást kapott az Európai Parlamentbe, hogy koncertet adjanak. A srácok korábban még repülőt sem láttak közelről, a sorozat itt bemutatott képe a repülőtéren készült, nem sokkal a felszállás előtt.

2. díj: Cséfalvay Á. András (szabadfoglalkozású): Ágnesék

3. díj: Sivák Zsófia (szabadfoglalkozású): Hajnalhasadásig

A 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező u. 8.) első emeletén tekinthető meg 2019. május 12-ig ünnepnapok kivételével 11 és 19 óra között.