Sárga lapot kaptak a szurkolói kártyát fenntartó futballklubok

A Jobbik Ifjúsági Tagozata sárga lapot mutatott Kubatov Gábornak a budapesti Puskás Öcsi téren.

Kálló Gergely a Jobbik Ifjúsági Tagozat képviseletében szombat délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy “egyik szeme sír, a másik nevet” a klubkártyával kapcsolatos döntés miatt. Örülnek, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) opcionálissá tette a kártya használatát, s így lehetőséget biztosított az alkalmi szurkolóknak is. Elmondta, hogy ez a szurkolói társadalomra is nagy felelősséget hárít.  Innentől lehetőség van a jó hangulatú, sportszerű szurkolásra.

Kálló úgy véli, hogy a szurkolói összefogásnak köszönhető, hogy az MLSZ meghátrált, hiszen például a Fradi új stadionja - hiába lett az első az újonnan épült stadionok kategóriájában egy nemzetközi szakoldal szerint - a lelátót csak izzadságszagúan tudja a klubvezetés megtölteni. A bizonyos csoportoknak ingyen átadott vagy jelképes áron eladott jegyekkel lehet ugyan nézettséget generálni, csak nem éri meg. Az ifjúsági tagozat politikusa mellesleg megjegyezte, jobban örült volna, ha az FTC-létesítmény névadója nem a Groupama - ahogy az eredetileg is volt -, hanem Albert Flórián lett volna.

Kálló szerint az MLSZ rájött arra, hogy a futball szól a játékról és szól a szurkolásról, és ha az egyik komponens kiesik, akkor az elég ciki, főleg úgy, hogy a kormányzat olyan stadionok építését vállalja be, amelyek utána konganak az ürességtől. Kiemelte, hogy a szurkolói összefogással szembeni fő ellenálló a Kubatov Gábor által vezetett FTC.

Csányi Sándornak kell kijózanítani Kubatov Gábort

Kálló Gergely szerint ugyanakkor vannak olyan klubok is, amelyek “ezután is olyan szurkolókat tiltanak ki a lelátókról a szurkolói kártyával, akik semmilyen törvénytelenséget, semmilyen bűncselekményt nem követtek el sem a lelátókon, sem a lelátókon kívül, ezzel diszkriminálva őket”. Kálló sajnálja, hogy az MLSZ nem bírja józanabb belátásra ezeket a klubokat.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata és a Jobbik ezért arra kéri az MLSZ-t, hogy minden klub biztosítson olyan külön szektort, ahol nem kötelező a szurkolói kártya megléte. Ezzel az illetőnek ugyan nem lennének biztosítottak a kártya által nyújtott kedvezmények, de ez az adott személy döntése lenne. Kálló Gergely úgy fogalmazott: ezen a mérkőzésen “az első félidőt az MLSZ-szel megnyertük, de a második félidőre azon klubok, amelyek nem hajlandóak eltörölni a szurkolói kártyát, már egy sárga lappal indulnak”.

Kálló abban is bizakodik, hogy az MLSZ azért hozta meg a mostani döntését, mert a válogatott jelen pillanatban jól szerepel, és szeretné, ha a tizenkettedik játékos is – azaz a szurkolótábor - ereje teljében a helyén állna.