Nem szólalhatnak fel az EP-képviselők a Sargentini-jelentés parlamenti vitáján, mert a Fidesz szerint az belügy

Érdekes meglátások következnek.

Ezt Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője sérelmezte sajtótájékoztatóján, aki annak ellenére, hogy pár éve úgy nyilatkozott, hogy nem fog megszavazni olyan javaslatot, amely „a 7-es cikkely alkalmazását szorgalmazza, vagy amely legalábbis megnyitja a lehetőségét az állampolgárokat is érdemben sújtó szankcióknak”, most támogatta a Sargentini-jelentést. Mint mondja, azért, mert „2015 óta sokat változott a helyzet. Egyik oldalról láttuk a tartalmat tavasszal, ami támogatható, sőt kötelezően támogatandó volt, másrészt pedig jóval súlyosabb lett a magyarországi jogsértések helyzete. Így nem volt más lehetősége egy ellenzéki képviselőnek, aki hazáját és a jövőjét védi, mint hogy támogassa azt az eljárást, ami az Orbán-kormány ellen szól.”

Mindeközben Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár azzal érvel az EP-képviselők vitáról való kizárása mellett, hogy a magyar emberek pontosan ismerik a véleményüket, Ujhelyiét is.

Ez az állítás több pontból sem állja meg a helyét. Hiszen ennyi erővel a kormánytagoknak és a Fidesz képviselőinek sem kellene felszólalnia, hiszen az emberek pontosan ismerik a véleményüket, amit egyébként ismét rengeteg pénzből reklámszpotokban tolnak a magyar lakosság arcába, és nem egy kormánypárti médiafelületen vagy akár fideszes képviselő oldalán találkozhattunk olyan információkkal, amik valótlanul tüntették fel a magyar EP-képviselők Sargentini-jelentésre adott voksát.

De biztos igazuk van, hiszen épp a Sargentini-jelentés vitája óta tudjuk, hogy Orbánék sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük.