Sas: A kormány kezébe kerül a döntés a gyors külföldi katonai mozgásokról

Sas: A kormány kezébe kerül a döntés a gyors külföldi katonai mozgásokról

Menekítsék ki a közel-keleten tartózkodó katonáinkat, mert nem lenne jó arról hallani, hogy magyar katonák haltak meg idegen földön! - szólította fel az államtitkárt a Jobbik biztonságpolitikai szakpolitikusa.

Menekítsük ki a Libanon és Izrael határán állomásozó magyar katonákat, amíg nem késő!

- mondta Sas Zoltán keddi vezérszónoki felszólalásában a parlamentben.

A Jobbik országgyűlési képviselője elismerte, hogy a mostani aggasztó biztonsági helyzetben minden olyan jogszabály, mely a Magyar Honvédség hatékonyságát növeli, komolyan kell venni, de még bőven van mit végrehajtani.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke elmondta, a mostani törvényjavaslat a katonai igazgatás átszervezéséről szól, új alapokra kerül, de az adatkezelés is átalakul.

Sas azonban rámutatott,

a javaslat nem részletezi, mit is ért "külföldi fegyveres erők" alatt. Kérdés, hogy szövetséges, ellenséges, vagy semleges haderő értendő-e itt.

Az ellenzéki politikus a csapatmozgások kérdéskörét is kiemelte, illetve hogy csak közjogi engedély kell külföldi fegyveresek Magyarországról való indításához.

Pár kivétellel a magyar kormány dönt a honvédség külföldi alkalmazásáról, külföldi állomásoztatásáról, katonai műveletéről és más közjogi engedélyeztetést igénylő csapatmozgásról

- emelte ki.

Sas Zoltán hangsúlyozta,

nehezen látja értelmét, hogy az Országgyűlés kezéből az Orbán-kormányéba kerül a gyors külföldi katonai lépések eldöntése.

Azt is kifogásolta, hogy egy ENSZ- vagy NATO-erő belépése esetén is tilthat a kormányzat a javaslat szövege alapján. Ez egy elég érdekes és furcsa helyzetet teremtene - tette hozzá.

A jobbikos szakpolitikus a hadiállapot alatti tervek kapcsán remélte, erre nem kerül sor a gyakorlatban. Majd megköszönte a hazánkon kívül szolgálatot teljesítő katonáink fáradozását.

Emlékeztetett, a libanoni határon mintegy 16 fő teljesít szolgálatot az izraeli békefenntartó misszióban, de már de facto háború van a gázai térségben.

Sas azt kérte a felelős államtitkártól, hogy ha kimenekítésük még lehetséges, tegyék meg, mert egyáltalán nem lenne jó arról hallani, hogy magyar katonák haltak meg idegen földön.

(Címlapkép: Sas Zoltán - Béli Balázs/Alfahír)