Rendőrgyilkosság: továbbra sem szerelik fel testkamerával a közterületen szolgáló egyenruhásokat

Rendőrgyilkosság: továbbra sem szerelik fel testkamerával a közterületen szolgáló egyenruhásokat

Úgy tűnik, a kormány valamilyen érthetetlen okból továbbra is kivár, és nem tervezi a rendőri állomány testkamerákkal történő felszerelését. Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke még január 16-án, néhány nappal a tragikus rendőrgyilkosság után levélben fordult Pintér Sándorhoz, hogy megtudja, fontolja-e a Belügyminisztérium, hogy eseményeket rögzítő testkamerával szerelje fel az egyenruhás állomány tagjait.

A korábban rendőrtisztként helytálló ellenzéki politikus belügyminiszternek címzett írásbeli kérdésében felidézte: január 12-én egy tragikus esemény rázta meg az országot, amikor is leszúrtak egy 30 éves rendőrt Budapesten, szolgálatteljesítés közben. Mint ismert, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját szívtájékon érte az egyik szúrás, majd ennek következtében meghalt. Később hősi halottá nyilvánították. A Központi Nyomozó Főügyészség végül indítványozta a rendőrgyilkos letartóztatását, helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölték ki, miután a gyanúsított beismerő vallomást tett.

A jelenleg rendelkezésre álló hírek és információk szerint azt még nem lehet eldönteni, hogy pontosan hogyan történt a tragédia, annyi a biztos, hogy sajnos meghalt egy rendőr - fogalmazott Sas Zoltán, majd az alábbi három kérdést tette fel:

  • Használ-e a Magyar Rendőrség testkamerákat?
  • Tervezik-e felszerelni a Magyar Rendőrség egyenruhás állományának tagjait az eseményeket rögzítő testkamerával?
  • Amennyiben nem tervezik, miért nem?

Nem siették el a válaszadást a kormány részéről, ráadásul nem is Pintér Sándor replikázott, hanem Rétvári Bence államtitkár, igen szűkszavúan.

Ami viszont kiolvasható belőle az az, hogy

egyelőre továbbra sincsen szó arról, hogy a közterületem szolgálatot teljesítő állomány tagjait felszerelnék ezekkel az eszközökkel, ez csak egy "folyamatosan vizsgált kérdés".

A tájékoztatás szerint "A rendőrség folyamatosan követi a a hazai és nemzetközi rendvédelmi és bűnüldözési tapasztalatokat, a nemzetközi trendeket és külföldi fejlesztéseket. Amennyiben olyan új védőeszköz vagy más rendészettechnikai eszköz jelenik meg, amely a hazai szabályozás figyelembevételével a magyarországi gyakorlatba átültethető és alkalmazható, úgy annak bevezetésére javaslatot tesz, illetőleg megteszi ennek érdekében a szükséges intézkedéseket".

Az is kiderült továbbá, hogy

legutóbb öt éve szereztek be összesen 70 darab testkamerát a Magyar Rendőrség autópálya- és forgalomellenőrző alosztályai részére.

Ezek célja a közlekedésrendészeti intézkedések rögzítése volt, a gépkocsiból történő kiszállástól az intézkedés befejezéséig tartó időszakot illetően - írta válaszában Rétvári.