A korábbi helyettes államtitkár nem emlékszik arra, hogy egy protekciós vizsgázóról egyeztetett Schadl Györggyel

A korábbi helyettes államtitkár nem emlékszik arra, hogy egy protekciós vizsgázóról egyeztetett Schadl Györggyel

Jeney Orsolya, aki korábban a KIM igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára volt, állítása szerint nem emlékszik, hogy egy protekciós vizsgázóról egyeztetett az azóta letartóztatott Schadl Györggyel - írja a 444.hu.

A lap Völner-Schadl-ügyről szóló cikksorozatának új részében kifejti, hogy 2015 októberében választották meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első elnökének Shadlt, majd ugyan ebben a hónapban Orbán Viktor Répássy Róbert helyére Völner Pált ültette a végrehajtókat felügyelő igazságügyi államtitkár székébe.

Répássyval együtt távozott Jeney Orsolya, aki sokat foglalkozott a végrehajtáshoz kötődő szabályozással. Jeney jogviszonya végül 2017-ben szűnt meg közös megegyezéssel, amit a saját végrehajtói irodájának megalakítása követett, székhelyéül választva a kiváló helyen fekvő Városmajor utcát.

A lap szerint az épületnek három bérlője van, Jeney mellett M. Eszter bírósági végrehajtó is, aki hivatali vesztegetést követhetett el miután 10 milliókat adott át Schadl Györgynek.

M. Eszter vallomása szerint Jeney ajánlotta neki, béreljen Schadlnál irodát. De Jeney nem csupán bérlőként kerülhetett kapcsolatba Schadl Györggyel. 2011-ben indult a Pécsi Tudományegyetem és a Végrehajtói Kamara közös szakképzése, amelyet részben Schadl hozott tető alá, és ahol Jeneyvel együtt volt óraadó. Majd Jeney tagja lett a Végrehajtói Kar ötfős elnökségének, Schadl és három másik végrehajtó mellett.

Ismert emberről készült pornográf felvételeket találtak Schadl György páncélszekrényében

Vélhetően biztosítékként vagy fegyverként őrzött felvételek voltak Schadl György bírósági végrehajtófőnök páncélszekrényében, amit az otthonában végzett házkutatás során találtak meg a rendőrök. Az RTL Híradó beszámolója szerint az előzetes letartóztatásban lévő Schadl, aki Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettesnek folyamatosan küldte a korrupciós pénzeket, a páncélszekrényében egy borítékot őrzött, amiben két fénykép volt.

Az már korábban is kiderült a nyomozati iratokból, hogy Schadl György egyes vizsgázókat befolyásos emberek kedvéért segített át a vizsgákon, melynek egyik esetére Shadl és Jeney telefonbeszélgetésének lehallgatásából derült fény. A leirat szerint fel sem merült köztük, hogy szabálysértő vagy kockázatos lehet egy protekciós vizsgázót segíteni.

Egy eset során miután Jeney elkérte, akire figyelni kellett, Schadl visszahívta és kihangsúlyozta, hogy sikerülnie kell annak a vizsgának, „mert itt nem hibázhatnak”.

A lap telefonon megkereste Jeneyt is, akinek kérdéseket szerettek volna feltenni, de gyorsan rávágta: "ne tegyék". A végrehajtási törvényre hivatkozva azt mondta nem nyilatkozhat, ugyanakkor szűkszavúan reagált arra, hogy felbukkan a neve a Schadl-ügy nyomozati anyagában egy vizsgázó megsegítése kapcsán:

bocsásson meg, nem emlékszem. Nem, nem. De nyilván, ha oda kerül a sor, hogy én megkeresést kapok, akkor lehet, hogy fogok válaszolni, de azt tudom mondani, hogy nem emlékszem ilyenre.

Schadl-Völner ügy: Két végrehajtó beismerő vallomást tett, volt, aki sírva tagadott, házipénztárban vezették a kenőpénzeket

A hét meggyanúsított végrehajtó közül kettő beismerő vallomást tett, öt viszont megpróbálja kimagyarázni, miért vittek rendszeresen tízmilliókat készpénzben Schadl György nek - derül ki az 1700 oldalnyi Schadl-Völner ügy nyomozati iratából. A 444.hu által közölt dokumentumokból kirajzolódik, hogy a Végrehajtói Kar elnöke százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki.