"Értem, de meg nem érthetem": Schadl György is tagadta a vádakat

"Értem, de meg nem érthetem": Schadl György is tagadta a vádakat

Schadl György meghallgatása előtt szünetet rendelt el a bíróság. A szünetben Jakab Péter országgyűlési képviselő egy bilincset rakott Völner Pál nyakába. Ezt a cselekményt a szünet után dr. Tóth Erzsébet jegyzőkönyveztette. Völner ügyvédei szerint elfogadhatatlan, hogy egy képviselő ilyen módon fejezze ki véleményét.

Ezután következett Schadl György elsőrendű vádlott meghallgatása. Schadl a bíróság előtt a vádiratban foglaltakról úgy fogalmazott,

értem, de meg nem érthetem a vádakat.

A bíróság azon kérdésére, hogy elfogadja-e, a vádakban leírtakat, a Végrehajtói Kar elnöke

kijelentette, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket és nem mond le a tárgyalásról.

Schadl ezután hosszan reagált a vádakra. Azt állította, hogy a végrehajtói karban elnökként sem  ő döntött a fontosabb ügyekben mint például a végrehajtójelöltek „pontozása”, hanem a hivatal. Eu azért lehet fontos, mert a hivatal korábbi vezetője, a szintén vádlott P. Béla István kedden beismerte a bűnösségét. Őt azzal vádolják, hogy Schadl kívánságlistájának megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat.

Nem alakítottam ki korrupciós kapcsolatot Völner Pállal, de ennek még értelme sem lett volna, mert Völnernek nem volt ráhatása ezekre a kinevezésekre. Azt is tagadom, hogy pénzt adtam volna Völner Pálnak. Azért nem volt tettenérés, mert nagyon jól tudták, hogy nincs mit tetten érni

- tette hozzá az ügyészek felé fordulva kissé gúnyos mosollyal Schadl György, aki szerint annak már több értelme lett volna, ha nem Völner Pállal, hanem a végrehajtók kinevezését aláíró Vízkelety Marian volt államtitkárral került volna „bűnös” kapcsolatba.

Schadl György szólt arról az esetről, amikor sofőrje és egyben bizalmasa a negyedrendű vádlott M. Viktor vitt „egy hármast” meg valami viszonylag „normális piát” Völner Pál nyergesújfalui házába.

Pár nappal korábban jártam bent Völnernél a minisztériumban. Komolyan gondolja az ügyészség, hogy akkor nem lett volna hárommillió forintja, amit odaadhadtam volna Völnernek? Össze kellett gyűjtenem, hogy lebumlizhassak Nyergesújfalura?

Schadl ezt követően tagadta, hogy előre megállapodott volna a leendő végrehajtókkal a kinevezésekről.

Hét végrehajtóból hatnak adtam kölcsön pénzt, hogy be tudják indítani az irodát, amíg nem férnek hozzá az osztalékhoz, de a kölcsönökről csak a kinevezések után állapodtunk meg

- közöltemSchadl.

Az elsőrendű vádlott ezután kitért arra a hat végrehajtóra akik kedden már beismerte bűnösségüket, de Schadl szerint csak azért, mert az ügyészség nyomást gyakorolt rájuk.

Azokat küldték előzetesbe, akik nem „megfelelő” vallomást tettek

- jelentette ki.

Schadl György hosszúra nyúlt beszéde után szünetet rendelt ügyvédje jelezte, az összes a nyomozati szakban beidézett tanút szeretné meghallgatni. Korábban Völner Pál ügyvédje Varga Judit jelenlegi, és Trócsányi Miklós előző igazságügyi minisztert idézné be, valamint Süli János vol minisztert, Vízkelety Mariann államtitkárt, Varga Tamás miniszteri biztost, Jeney Orsolyát az MBVK jelenlegi elnökhelyettesét, és Hajas Barnabás államtitkárt. Schadl ügyvédje egy listát adott át a bíróságnak és ezen vélhetően lesznek majd átfedések a két jogi képviselő által beidézni kívánt tanúk tekintetében. A bíróság ezután megint szünetet rendelt el.

Schadl Györgyre az ügyészség 10 év letöltendő börtönt kért, míg Völner Pálra 8 évet és mindkét vádlott esetében a jogászi hivatástól való végleges eltiltást indítványoztak valamint pénzbüntetést. A Schadl-Völner-ügy elsőfokú tárgyalása május végén kezdődhet.

A szünetet követően a bíróságnak arról is dönteni kellett, hogy az ügyvédek indítványára R. Róbert és Schadl György szabadlábon védezhet-e a továbbiakba. Azonban dr. Tóth Erzsébet úgy döntött, mindkét vádlott esetében marad az előzetes letartóztatás, így Schadl és R. Róbert talpig bilincsben maradt.

Schadl-Völner-ügy: Mindent tagadnak a büntetőper fővádlottjai, Völner ügyvédje Varga Juditot hallgatná meg

Schadl György, Völner Pál, R. Róbert, és A. Tamás meghallgatásával folytatódott a legsúlyosabb korrupciós botrányként is emlegetett Völner-Schadl-ügy előkészítő ülése a Fővárosi Törvényszéken. A csütörtöki tárgyalási napon ismét meg kellett jelenniük az ügy főszereplőinek. Schadl György elsőrendű és R. Róbert harmadrendű vádlottak most is bilincsben és vezetőszáron érkeztek a tárgyalóterembe, Völner Pál pedig messze elkerülve a sajtót jelent meg.