Völner potom pénzért végrehajtói árverésen szerzett meg egy nyergesújfalui ingatlant

Völner potom pénzért végrehajtói árverésen szerzett meg egy nyergesújfalui ingatlant

A fideszes politikus és Schadl György tárgyalása pénteken kezdődik az előkészítő üléssel a Fővárosi Törvényszéken.

Amelyet aztán gyorsan tovább is adott fia cégének az Igazságügyi Minisztérium korrupcióval vádolt volt államtitkára.

Az rtl.hu értesülése szerint Völner Pál már csaknem két éve államtitkár volt, amikor egy végrehajtói árverésen - a 9 millió forintos követelése után - hozzájutott egy 305 négyzetméteres több tízmilliós nyergesújfalui ingatlanhoz. 

A lakóház májusban a volt igazságügyi államtitkár nevére is került, de nem sokáig, mert július végén már a Tagba Kft. tulajdonába került, amelyben Völner Pál fia volt az egyik képviseletre jogosult, és amely később a fia nevére került. 

Így a volt államtitkárnak már nem kellett azt a vagyonnyilatkozatában sem feltüntetnie. A Schadl–Völner-ügy kirobbanása előtt azonban a fia cége is megvált az ingatlantól, amelyet egy helyi magánszemély vásárolt meg.

Völner Pál árverésen történő vásárlása semmilyen törvénybe nem ütközik, és a jogszabályok alapján sem összeférhetetlen, de - mint a lap is megjegyzi - a korrupciós botrány miatt ezt még érdekesebbé teszi az, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) működési szabályzata szerint az igazságügyi miniszter látja el az MBVK törvényességi felügyeletét. Később pedig - 2019-től - maga Völner Pál lett a bírósági végrehajtással kapcsolatos ügyek miniszteri biztosa.

A fideszes politikus és az ellene zajló eljárás során fő gyanúsított Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar letartóztatásban lévő elnökének tárgyalása pénteken kezdődik az előkészítő üléssel.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa - köztük Völner Pál - ellen. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetést kért, továbbá 200, valamint 25 millió forint megfizetését is indítványozta.

Schadl minden ellene felhozott vádat tagadott az ügyészség előtt. Vallomásában közölte, Völner Pál ugyancsak ártatlan, soha nem adott át semmilyen pénzt a korábbi igazságügyi államtitkárnak és csak italokat ajándékoztak egymásnak Völner Pállal. A végrehajtóktól kapott (visszaosztott) összegekről pedig azt állította, azokat azért kapta, mert korábban pénzt adott nekik kölcsön.