2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát Schmidt Mária alapítványa

2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát Schmidt Mária alapítványa

A Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) összesen 2,2 milliárd forint közpénzt kapott az államtól két budai villa felújítására - számolt be az Átlátszó.

A portál azt írja, a közbeszerzési értesítőben szúrták ki, hogy a székházvillát éppen felújítják, és az alapítvány éves beszámolója szerint

a renoválásra 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól. A másik villa felújítása egyelőre nem kezdődött el, de arra majd 1,2 milliárd forint közpénzt fordíthatnak.

Az elegáns székházépület a XII. kerület Kissvábhegy nevű városrészén, a Határőr út 35. szám alatt található, és 1999 óta a KKETTK székháza. Sokáig csupán bérelték, majd 2020-ban egy másik ingatlannal egyetemben a Schmidt nevével fémjelzett alapítvánnyak ajándékozta őket az állam. A székház felújítása már tavaly elkezdődött, és 2023 januárjában fejeződhet majd be. A kivitelezésért a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. felel.

A másik villa ugyancsak a XII. kerületben lelhető fel, az Istenhegyi út 92. szám alatt. A KKETTK az Átlátszóval azt közölte, hogy ezt, a jelenleg raktárként használt, leromlott állapotú épületet is fel fogják újítani a kormány támogatásával. Az épületben további, Schmidthez kötődő intézetek találnak egy nap otthonra: ez lesz a közalapítvány két tudományos munkaszervezetének, a XX. Század Intézetnek, valamint XXI. Század Intézetnek a székháza.

Az alapítvány azt is elárulta, hogy a kissvábhegyi székházat 182 millió forintos, az istenhegyi ingatlant pedig 39 millió forintos áron tartották nyilván az ajándékozáskor, azonban ennyiért még egy üres telket sem kapni a környéken.